Le v glavah ljudi

Oblast in mediji so volivce 25 let ustrahovali, da naj bi veljal molk, pravi ustavni pravnik

Mihael Korsika
17. 11. 2018, 20.04
Posodobljeno: 17. 11. 2018, 20.20
Deli članek:

»Vse, kar objavljamo volivci, je dovoljeno. Prepoved velja za organizatorje sistematičnih kampanj,« je pojasnil strokovnjak za volilno zakonodajo, pravnik Jurij Toplak. Za kršenje javne volilne propagande mora biti izpolnjenih še pet pogojev.

STA
Oblasti in mediji so po mnenju Jurija Toplaka 25 let ustrahovali ljudi, da velja neki »molk«.

Profesor ustavnega prava Jurij Toplak je eden vodilnih evropskih strokovnjakov na področju volilnega prava, med drugim je redni svetovalec Sveta Evrope, Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) in Evropske unije. V preteklosti je svetoval v ZDA, Kanadi, Franciji, Finski, Romuniji, Monaku, Ugandi in drugih državah.

Prepoved plačane propagande in oglaševanja poznajo v Franciji in nekaterih vzhodnoevropskih demokracijah, v večini evropskih držav pa je propaganda na dan glasovanja neomejena. Za Slovenijo naj bi med letoma 1988 in 2016 veljajo, da ima eno najstrožjih ureditev volilnega molka. Inšpektorat ministrstva za notranje zadeve je tako kaznoval skoraj vsako omenjanje kandidatov in strank na dan pred glasovanjem in na dan glasovanja. Priznani ustavni pravnik in strokovnjak za volilno pravo Jurij Toplak pa opozarja, da v Sloveniji zakonodaja ni nikoli zapovedovala volilnega molka.

Oblasti in mediji so ustrahovali

»Molk je bil le v glavah ljudi, ki so jih oblasti in mediji 25 let ustrahovali, da velja neki 'molk', ki pa ga v predpisih ni bilo,« je poudaril Toplak. Zakonodaje namreč po njegovih besedah prepoveduje le »javno volilno propagando«, kaj ta izraz pomeni, pa je po sodbi vrhovnega sodišča tudi jasno.

Vrhovno sodišče je namreč leta 2016 razveljavilo obsodbo zaradi kršenja volilnega molka na facebooku. Takratni mariborski občinski svetnik Saša Pelko, danes podžupan, je na svojem profilu na facebooku v času volilnega molka pred zadnjimi lokalnimi volitvami objavil zapis »Odličen intervju! Vabljeni k branju!« in pod njim objavil intervju enega izmed časnikov. Okrajno sodišče ga je obsodilo, ker naj bi s tem jasno podprl enega kandidata in diskreditiral ostale.

Reuters
Na Filipinih so v času volitev prepovedani tudi petelinji boji.

»V Sloveniji imamo 'prepoved javne propagande' in temu eni rečejo 'volilni molk'. Od leta 2016 velja, da gre za javno volilno propagando le, če so izpolnjeni vsi naslednji pogoji: prisotno mora biti vplivanje ali poskus vplivanja na volivce, objava mora biti javna, kar pa objava na zaprtem računu na facebooku ni, ravnanje mora biti načrtno in sistematično, objava mora biti ponovljena večkrat ali del širšega sistematičnega sklopa, namen objave ne sme biti polemični, strokovni ali običajno pogovorni, ampak izključno propagandni,« je pojasnil Toplak.

»Torej dovoljeni so vse razprave in vsi komentarji. Posamična objava je vedno dovoljena. Vse, kar objavljamo volivci, je dovoljeno. Prepoved velja za organizatorje sistematičnih kampanj, če so izpolnjeni še zgoraj našteti pogoji,« je še dejal Toplak.

Reuters
V ZDA ne poznajo volilnega molka.

Prepoved alkohola

Nekatere države imajo neposredno pred in med volitvami prepoved točenja alkohola. Vzrok za takšno prepoved naj bi bil povezan z zahtevo oblasti, da volivci svojo odločitev o podpori sprejmejo trezni, v resnici pa zaradi preprečevanja nemirov. Alkohol in pogovori o politiki se namreč lahko hitro sprevržejo v pretepe.

Takšno prepoved med drugim poznajo v nekaterih indijskih in mehiških zveznih državah ter na Tajskem, kjer velja prepoved točenja alkohola od 18. ure na predvolilni dan do polnoči na volilni dan, torej skupno 30 ur. Prepoved velja tako za parlamentarne volitve kot za nacionalne referendume ter tudi za lokalne volitve, a za slednje le v provinci, v kateri potekajo volitve.

Tajska, ki ji proračun v veliki meri polnijo turisti, je sicer pri tem malce bolj prilagodljiva, saj turisti tudi v času volitev v Bangkoku lahko pridejo do piva. Lokali jim alkohol v tem času strežejo v pollitrskih papirnatih kozarcih.

V sosednji Kambodži imajo prav tako prepoved točenja alkohola na državnih volitvah, a oblasti niso tako prijazne do točenja alkohola kot na Tajskem, saj so tudi tujci v tem času prikrajšani za opojne napitke. Lokalom, ki bi v času volitev to določilo kršili, začasno odvzamejo dovoljenje za obratovanje. Ob ponavljajočih kršitvah pa jim grozi stalni odvzem.

Prepovedi točenja alkohola med volitvami so v preteklosti poznale tudi nekatere ameriške zvezne države. Kentucky je odpoved odpravil leta 2013, naslednje leto pa je prepoved kot zadnja ameriška zvezna država odpravila tudi Južna Karolina.

Prepovedani tudi petelinji boji

Volilni molk imajo na Filipinih, kjer je 24 ur pred dnevom volitev prepovedana politična propaganda. Prav tako sta v tem času in na dan volitev na javnih mestih prepovedani točenje in vsakršno uživanje alkohola. Na dan volitev so prav tako prepovedani sejmi, na Filipinih zelo priljubljeni petelinji boji, konjske dirke in boksarske tekme, na katerih sicer sprejemajo stave. Oblast pri kršitvah ne pozna milosti, prebivalcem v primeru navedenih kršitev grozi do šest let zapora, kandidatom na volitvah pa v primeru kršitev grozi celo prepoved kandidiranja in odvzem volilne pravice.

Reuters
Tajcem med volitvami ne smejo prodajati alkohola.