Iz naših žepov

Razkrivamo stroške predsedniških potovanj

Mihael Korsika
18. 10. 2018, 19.30
Deli članek:

Predsednik republike Borut Pahor je v sredo zaključil tridnevni uradni obisk v prestolnici Etiopije, kamor se je z delegacijo odpravil kot prvi slovenski predsednik države.

Bobo
Danilo Türk je v nasprotju z Borutom Pahorjem v prvem letu mandata potoval z izrednimi letalskimi linijami.

Zanimalo nas je, koliko je Pahorjev obisk Etiopije, za Slovenijo še vedno eksotične države, stal davkoplačevalce. Delegacija je v Afriko potovala z redno letalsko linijo iz Ljubljane prek Istanbula do Adis Abebe. »Urad predsednika je za šest povratnih letalskih vozovnic plačal 10.101,52 evra,« so sporočili iz urada, ki je tako v povprečju za povratno vozovnico odštel 1683 evrov.

Osemčlanska delegacija

Celotni stroški Pahorjevega potovanja v Etiopijo sicer še niso znani. V uradni delegaciji je bilo osem ljudi, za dva člana delegacije sta strošek letalskih vozovnic pokrili ministrstvi, na katerih sta zaposlena. Predsednika je na obisku spremljala tudi gospodarska delegacija, ki so jo sestavljali predstavniki podjetij Cetis, Lek, Kolding in Damahaus.

»Stroške obiska krije država gostiteljica (v formatu 1 + 5). To velja tako za uradni obisk pri etiopskem predsedniku kot za del obiska pri Afriški uniji, ki ima prav tako sedež v Adis Abebi,« so še pojasnili v uradu in dodali, da bo urad plačal nočitev za dva člana delegacije. Gre za približno 228 evrov na nočitev.

Prejšnji predsednik Danilo Türk je že v prvem letu mandata za dvodnevno službeno pot v Bosno in Hercegovino odštel neverjetnih 63.643 evrov, celoten strošek najema zasebnega letala je sicer znašal 89.700 evrov. Zračna razdalja od Ljubljane do Sarajeva je 391 kilometrov, Adis Abeba pa je od slovenske prestolnice oddaljena 4730 kilometrov.

STA
Predsednik republike Borut Pahor si je v Etiopiji ogledal tudi narodni muzej.

Türk uporabljal izredne letalske linije

Danilo Türk je sicer v prvem letu svojega mandata, to je leta 2008, ko je gospodarska kriza doma in po svetu že kazala zobe, na potovanjih večinoma uporabljal izredne letalske linije, zdajšnji predsednik pa po pojasnilih njegovega urada uporablja redne lete. »Pri načrtovanju obiskov v tujini je ob upoštevanju zunanjepolitičnih prioritet države pomemben element tudi gospodarnost. Predsednik republike na obiske praviloma potuje z rednimi letalskimi linijami ali, kadar je to mogoče, z avtomobilom,« so pojasnili v uradu predsednika republike.

Türk, ki je ostal brez drugega mandata tudi po zaslugi dragega potovanja v BiH, saj je afera v javnostmi močno odmevala, je sicer do konca mandata močno oklestil stroške za službena potovanja, je razvidno iz spletne aplikacije GVIN.

Po razpoložljivih podatkih je v celotnem mandatu njegov urad za službene poti odštel okoli 505.000 evrov, v zadnjem letu, ko so bile vse aktivnosti usmerjene v ponovno izvolitev, pa je stroške službenih poti oklestil na 12.262 evrov. Torej je v predvolilnem letu za to zapravil tretjino zneska, ki ga je urad odštel za eno njegovo pot v prvem letu mandata v BiH. Za primerjavo, davkoplačevalci smo za službene poti Pahorja oziroma njegovega kabineta v prvem petletnem mandatu skupno plačali okrog 480.000 evrov.