Zdravila

Statistična resnica: Slovenci smo tabletomani

Polona Krušec
18. 10. 2018, 19.55
Deli članek:

Smo res tako bolni, je vprašanje, ki se nam zastavi, ko se človek zazre v številke, ki ponazarjajo porabo zdravil pri nas. Pojasnila, ki bi lahko razložila tabletomanijo, smo iskali na več koncih.

Dreamstime
Slovenci smo leta 2017 zaužili 975 milijonov tablet.

V svetovnem merilu je naša država na lestvici porabe zdravil na prebivalca precej visoko. Če gledamo porabo glede na vrste zdravil, izstopamo pri jemanju tistih za urejanje krvnega tlaka, diabetesa in holesterola. Poraba omenjenih je nad svetovnim povprečjem, nekoliko pod njim pa je poraba antidepresivov.

Količina tablet, ki jih zaužijemo Slovenci, se v zadnjih petih letih še povečuje. Ob tem nam pristojni povedo, da gre povečanje večinoma razumeti tudi na račun staranja prebivalstva. Starost namreč hodi z roko v roki z več boleznimi, torej starejši potrebujejo več tablet.

Koliko so stala

»V zadnjih petih letih se je poraba zdravil povečala povprečno za 1,5 odstotka letno. Vsaj en zeleni recept je lani prejelo milijon in pol (73,1 odstotka) Slovencev. Poraba zdravil na prejemnika receptov se je povečala za 0,8 odstotka,« je zapisano v publikaciji, ki jo je izdal Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Ta je v njej zapisal tudi, da so se lanski skupni izdatki za zdravila na zelene recepte povečali za skoraj štiri odstotke in predstavljajo 476 milijonov evrov.

STA
Če uživate več zdravil hkrati, o tem, če se katera med njimi izključujejo, preverite z zdravnikom ali farmacevtom.

Statistika je v naslednjih razdelkih, v katerih je razkrita poraba na nacionalni ravni, še bolj zgovorna. Pravi namreč, da smo Slovenci leta 2017 zaužili 975 milijonov tablet, kar na državljana pomeni 473 tablet.

Lahko se zastrupite

Primerno je, da na tej točki izpostavimo dve večji težavi v zvezi z uporabo tablet – občutek ljudi, da si lahko sami določajo odmerek zdravil, pri čemer lahko pride do zastrupitev in nezaželenih stranskih učinkov. Doc. dr. Miran Brvar iz centra za zastrupitve Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana nam je povedal, da zastrupitve z zdravili v Sloveniji predstavljajo dve tretjini zastrupitev odraslih bolnikov, večinoma zaradi namernih zastrupitev v samomorilne namene. Pojasnil je tudi, da je najpogostejši znak hude zastrupitve z zdravili motnja zavesti in da to zdravijo simptomatsko ter pri nekaterih zdravilih tudi specifično z antidoti.

Škodljivi učinki

Kot že omenjeno, so večji problem uporabe zdravil tudi stranski učinki, ki so lahko posledica delovanja enega zdravila ali medsebojnega delovanja dveh ali več zdravil. Medsebojno delovanje zdravil pomeni, da eno zdravilo spremeni učinek drugega zdravila, ki lahko postane škodljivo zaradi povečanja učinkov in strupenosti zdravila ali zmanjšanja učinkov zdravila ter s tem poslabšanja bolezni zaradi neučinkovitega zdravljenja.

Spoznajmo najpogostejše in pomembne skupine zdravil, ki se lahko med seboj izključujejo in povzročijo težave. Če mešamo nesteroidne antirevmatike z acetilsalicilno kislino, lahko pride do krvavitev v prebavni cevi. Če istočasno uživamo varfarin z nesteroidnimi antirevmatiki, paracetamolom, acetilsalicilno kislino, antimikotiki ali antibiotiki, lahko prav tako pride do krvavitev.

Sta
Poraba zdravil na prejemnika receptov se je povečala za 0,8 odstotka, poroča ZZZS.

Pozor pri uporabi

V primeru hkratnega uživanja zaviralca adrenergičnih receptorjev beta z zaviralci kalcijevih kanalčkov, lahko nastopi počasen utrip. Če obenem uživamo zaviralca angiotenzinske konvertaze ali sartan s spironolaktonom ali kalijem, pride do povišane ravni kalija in motenj srčnega ritma.

Stranski učinek znižanje krvnega sladkorja lahko povzroči sočasna uporaba peroralnih antidiabetikov in inzulina. Statini v kombinaciji zaviralcev kalcijevih kanalčkov lahko povzročijo bolečine v mišicah in oslabelost. Benzodiazepini z opioidnimi analgetiki lahko povzročijo zaspanost in nezavest. Pozor tudi če uživate SSRI-antidepresiv s tramadolom – pride lahko do krčev, povišanja telesne temperature, krvnega tlaka in pulza.