Katastrofalne razmere

Na protezo čakati več kot dve leti?!

Lidija Markelj, Dolenjski list
6. 10. 2018, 07.30
Deli članek:

Dolge čakalne vrste so problem v našem javnem zdravstvu, med drugim tudi v zobozdravstvu, še zlasti pa pri zobni protetiki. Bralec na zobno protezo čaka že več kot dve leti.

Profimedia
Vzrok za dolge čakalne vrste je tudi vse daljša starostna doba prebivalstva, saj imajo potrebe po protetičnih storitvah zlasti starejši, ki jih je vse več
Pravico do zobnoprotetičnega nadomestka, financiranega iz ZZZS po veljavnih standardih iz leta 1980, lahko letno uveljavlja le okoli 400 pacientov pri posameznem specialistu.

Pri zobni protetiki gre običajno za starejše ljudi, torej upokojence, z majhnimi mesečnimi prejemki. Pred kratkim se je tako na nas obrnil Novomeščan, ki nikakor ne more priti na pregled pri zobozdravniku specialistu v Zdravstvenem domu Novo mesto, kamor je odšel z napotnico svojega zobozdravnika, da mu naredi protezo. Čaka že več kot dve leti, kar se mu zdi nedopustno.

Čakanja ima dovolj

Avgusta 2016 se je prijavil v specialistični ambulanti za stomatološko protetiko pri Tanji Trivanović Dobrijević, dr. dent. med., spec. prot. Ker že več kot leto dni ni bilo nobenega odziva oziroma ni prejel datuma pregleda, jih je enkrat letos poklical po telefonu, a bil spet razočaran. »Vljudno sem prosil, naj mi povedo vsaj, kdaj približno bom na vrsti, a je bil odgovor, da tega ni mogoče vedeti. Ali čakajo, da bom obupal in šel k zasebniku za svojo pokojnino iskat to, kar mi je sicer zagotovljeno po veljavni zakonodaji?!« pravi Novomeščan, ki obenem sprašuje vodstvo Zdravstvenega doma Novo mesto, ali ima v načrtu še kako novo zaposlitev s področja zobne protetike, saj je očitno dela veliko in samo ena strokovnjakinja, o kateri je sicer slišal same pohvale, vsega ne zmore.

Zastareli normativi

LM
Alenka Simonič, direktorica ZD Novo mesto.

V Zdravstvenem domu (ZD) Novo mesto se zavedajo teh problemov, in kot pravi direktorica, asist. mag. Alenka Simonič, dr. med., spec. spl. med., paciente, ki resnično čakajo nedopustno dolgo na protetične storitve, več kot razume. A kaj, ko zavod kaj dosti za izboljšanje stanja ne more storiti, potrebne so spremembe na sistemski ravni.

Po pogodbi z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) ima ZD Novo mesto dogovorjen en specialistični program zobne protetike. »Pogodba z ZZZS nam narekuje, da vsakoletno opravimo točno določen obseg zobnoprotetičnih storitev, ta pa je absolutno premajhen od izkazanih potreb. Vsem pacientom tako ne moremo omogočiti uveljavljanja pravice do zobnoprotetičnega nadomestka takoj po končani sanaciji zobovja, zato morajo na protetične storitve čakati,« pojasni Simoničeva.

Razlogi za dolge čakalne vrste se skrivajo v zastarelem sistemu, ki izhaja izpred skoraj štirih desetletij.

Standardi oziroma delovni normativi zobozdravnika, na podlagi katerih so programi zobozdravstva financirani prek ZZZS, se namreč niso spremenili že najmanj od leta 1980, a medicina seveda napreduje in v tem času so se močno spremenili postopki oziroma načini zobozdravstvenega zdravljenja.

Kot so preverili stanje, se po trenutnih podatkih pri zobozdravnici specialistki zobne protetike, ki je torej edina v novomeškem zdravstvenem domu, od vpisa v čakalno knjigo do začetka zobnoprotetične terapije čaka malo več kot dve leti. »Trenutno so na začetek zdravljenja vabljeni pacienti, ki so bili v čakalno vrsto pri zobozdravnici vpisani maja 2016. Če je bil gospod, ki se je obrnil na vas, vpisan leta 2016, glede na trenutne podatke ocenjujemo, da bo poklican na začetek terapije s čakalne vrste predvidoma najpozneje naslednje leto,« pove Simoničeva.

S takimi problemi se srečujejo tudi drugi zdravstveni domovi po Sloveniji, saj ti stari standardi seveda veljajo za vse, »in čeprav se o problematiki pogovarjamo s partnerji in stroko, v razširjenih strokovnih kolegijih zobozdravstva do sistemskih rešitev kar ne pride«, dodaja Simoničeva.