Sumljivo

Preplašeni starši: "Skrbi nas za naše otroke!"

P.K.
5. 10. 2018, 19.30
Deli članek:

V zadnjem tednu je policija zabeležila že drugo neprijetno izkušnjo osnovnošolca. Policija staršem sporoča, da ni razloga za paniko, za previdnost pa.

Profimedia
Vsak stik z neznanci še ni nevaren je poudarila policija.

V začetku tedna smo pisali o strašljivi zgodbi, ki se je zgodila v Sežani. Tamkajšnji policisti so namreč prejeli prijavo, da se je prejšnji teden na Pahorjevi ulici zadrževal kombi črne mat barve in italijanskih registrskih tablic, v katerem sta bila dva moška. Možakarja sta se ustavila pri 12-letniku, ki je odhajal iz šole proti domu, in ga vabila v vozilo pod pretvezo, da jima bo pokazal pot do neke trgovine v Kopru.

Deček je pametno ravnal, saj je nemudoma stekel stran in poklical starše, ti pa policijo. Nihče, niti policija, tako so nam povedali na PU Koper, ni želel špekulirati, ali je šlo za poskus ugrabitve, a starši, ki svojo skrb do nedavnega dogodka izražajo na družbenih omrežjih, so prepričani, da je šlo za tako dejanje.

V preteklosti nič podobnega

Na generalni policijski upravi ob tem dodajajo, da je prav, da se take informacije pretakajo v javnosti, da pa je treba z njimi biti previden, saj širiti neko nepreverjeno informacijo, brez vedenja njenega ozadja ali drugih podrobnosti, ni pametno. Med ljudi namreč lahko vnese lažni občutek, da je takih dogodkov veliko, v resnici pa ugrabitev, v katere bi bil vpleten kombi, niso obravnavali še nikoli. Tako je povedala policija.

Dodala je, da statističnih podatkov o prijavah, ki se nanašajo na ogovarjanje otrok in vabljenje v vozila, ne vodijo. »Letno sicer dobimo nekaj deset prijav na ta račun. Samo ogovarjanje otrok še ne predstavlja prekrška ali kaznivega dejanja oziroma grožnje. Vsak primer se obravnava individualno,« je razložil Drago Menegalija, predstavnik policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete. Povedal je še, da do zdaj še niso obravnavali kaznivega dejanja ugrabitve z neznanim vozilom.

Resne preiskave

Policisti in kriminalisti se sicer odzovejo na vsak primer morebitnega vabljenja otrok v vozila, preverijo okoliščine dogodkov in poskušajo ugotoviti identiteto voznika oziroma potnikov. V sežanskem primeru, kot pojasnjuje policija, bodo poskušali ugotoviti predvsem motiv ogovarjanja otrok in ali je do tega sploh prišlo. Zgodilo se je namreč že, da v nekaterih primerih ustavljanje vozila in oseb na določenem kraju ni bilo povezano z otroki, saj je šlo za dostavna vozila ali stanovalce. V drugih primerih pa so se otroci ustrašili ustavljenega vozila, ki jih je z zvočnim znakom le opozorilo, da lahko prečkajo vozišče.

Policisti so obravnavali tudi primer, ko so otroci avtostopali, ustavil jim je voznik kombija, prepričan, da potrebujejo pomoč, otroci pa so se ga ustrašili. V nekaj primerih so ugotovili tudi, da so otroci želeli pritegniti pozornost, najpogosteje staršev.

Nov primer

Ko se je vznemirjene po sežanskem primeru nekoliko poleglo, je udaril še en primer. V nedeljo so koprski policisti prejeli prijavo, da je na Škofijah neznanec hotel fizično obračunati z 10-letnim otrokom. Deček se je pri tem uspel izviti iz prijema neznanca in pobegniti. Po poročanju več medijev naj bi moški dečka grabil za vrat.

Na generalni policijski upravi glede nedavnih domnevnih primerov napada neznanca na dečka in poskusa vabljenja drugega dečka v kombi staršem svetujejo, da otroke naučijo predvsem pravilnega vedenja v morebitnih nevarnih situacijah. Kot so poudarili, vsaka komunikacija z neznano osebo še ne pomeni nevarnosti za otroke.