Generalni direktor policije

Veličkega naj bi razrešili v četrtek, ga bo zamenjala ona?

J.P./STA
2. 10. 2018, 20.09
Posodobljeno: 2. 10. 2018, 20.09
Deli članek:

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar bo vladi predlagal razrešitev generalnega direktorja policije Simona Veličkega, so potrdili na ministrstvu.

STA
Simon Velički

V kabinetu predsednika vlade so pojasnili, da uradnega predloga od ministra še niso prejeli, če ga bodo, pa ga bodo uvrstili na četrtkovo sejo vlade. Neuradno pa je pričakovati, da bo vlada sledila predlogu Poklukarja.

Nekompatibilnost?

Pravna podlaga za zamenjavo Veličkega je lahko zakon o javnih uslužbencih, ki omogoča pristojnemu ministru oz. vladi, da v enem letu od nastopa funkcije razreši generalnega direktorja ne glede na razloge. Tudi predsednik SMC in nekdanji premier Miro Cerar je v odzivu na predlagano zamenjavo v vrhu policije pred današnjo sejo sveta spomnil, da ima vsak minister možnost, da predlaga menjavo ožje ekipe. Upa pa, da je pristojni minister dobro premislil to potezo in da bo policija pod novim vodstvom uspešno delala.

Uradno sicer ni znano, kakšni naj bi bili razlogi za zamenjavo Veličkega, neuradno pa je slišati, da gre nekompatibilnost med Veličkijem in Poklukarjem. Spletni portal Siol.net pa poroča, da naj bi se po nekaterih informacijah Poklukar tako odločil, ker je presodil, da bo nekatere načrtovane spremembe v ustroju in delovanju policije lažje izpeljal z novim imenom na vrhu policije.

Velički sicer policijo vodi od januarja letos, ko je po odstopu dotedanjega generalnega direktorja Marjana Fanka postal vršilec dolžnosti. Aprila pa je bil imenovan na položaj s polnim mandatom.

Prva ženska na čelu slovenske policije

Poklukar bo za začasno zamenjavo Veličkega predlagal njegovo dosedanjo namestnico Tatjano Bobnar, ki je na tem položaju že od leta 2009. Če jo bo vlada v četrtek imenovala za v. d. generalnega direktorja, bo prva ženska na čelu slovenske policije.

Velički je sicer za svojega namestnika pred dnevi imenoval še direktorja Policijske uprave Celje Jožeta Senico. Vodenje policijske uprave Celje pa je s ponedeljkom začasno prevzel Niko Kolar.

Pred imenovanjem novega generalnega direktorja policije s polnim mandatom bo moralo ministrstvo objaviti tudi javni natečaj.