Skrb vzbujajoče

Zelo sumljivo: dečka, ki je šel iz šole, sta vabila v kombi

P.K.
2. 10. 2018, 19.30
Deli članek:

Zaskrbljeni starši te dni na družbenih omrežjih množično poročajo o incidentu v Sežani, ki se je še srečno končal.

Dreamstime
V petek se je po Sežani vozil sumljiv kombi temne barve. (Slika je simbolična.)

V petek sredi dneva se je v Sežani zadrževalo kombinirano vozilo, v katerem sta bila dva moška. Po poročanju policije naj bi se omenjena ustavila in mimoidočega osnovnošolskega otroka, ki je iz šole odhajal domov, vprašala za pot. 

"Sežanski policisti so pridobili podatek, da se je minuli petek malo po 13. uri,  na  Pahorjevi  ulici,  pojavil  kombi,  črne  mat  barve, italijanskih registrskih tablic, s katerim sta se prevažala dva moška. Kombi se je ustavil pri 12-letnem dečku, sopotnik je odprl drsna vrata, voznik pa je dečka v slovenskem jeziku spraševal, če  ve, kje je v Kopru konkretna trgovina in ga istočasno prosil, da gre z njima, da jima pokaže pot. Voznik je dečku obljubil, da mu bo v trgovini kupil vse, kar si bo želel. Fantek je takoj zaznal njihov sumljiv namen, zato se je oddaljil od kombija, takrat pa je iz kombija izstopil tudi sopotnik. Ko je opazil, da je deček pričel teči in istočasno  klicati po telefonu, se je usedel nazaj v vozilo, nakar sta se oba odpeljala naprej," je dogodek podrobneje opisala Anita Leskovec, tiskovna predstavnica Policijske uprave Koper.

Kaj storiti

Leskovčeva je nadalje pojasnila, da se je deček odzval zelo preudarno, saj da je nemudoma stekel stran in poklical starše. »Ti pa so kontaktirali nas in podali prijavo o sumljivem dogodku. Policija še zbira obvestila, poteka intenzivna preiskava. Ne želimo, da so starši v paniki, a pomembno je, da se z otroki pogovorijo o tem, kaj storiti, če se zgodi kaj takega,« je dejala.

Tudi Osnovna šola Srečka Kosovela Sežana, na katero hodi deček, je bila takoj obveščena o incidentu in je nato o njem nemudoma obvestila starše učencev ter jih pozvala k previdnosti. »Policija nas je obvestila, da neznanci v kombiju ustavljajo mimoidoče otroke po Sežani in jih sprašujejo za pot do Kopra. Učence naprošamo, naj bodo skrajno pozorni in ne nasedajo ustavljanju vozil ter spraševanju po informacijah,« je vodstvo šole zapisalo na svoji spletni strani.

Mediaspeed
Anita Leskovec, tiskovna predstavnica PU Koper.

Preventiva v šoli

»Že kurikulum narekuje, da v vsebino različnih predmetov vpeljujemo varnost, tako da z otroki že od prvega razreda res veliko govorimo tudi o takih situacijah, kot je ta, torej vedo, kaj storiti, če se znajdejo v čudnih okoliščinah,« je povedala Jadranka Mihalič, ravnateljica Osnovne šole Srečka Kosovela Sežana, in dodala, da čeprav so vzgojno-izobraževalna institucija, je varnost na prvem mestu.

Pogovorite se

Anita Leskovec s koprske policijske uprave poudarja tudi, naj ta dogodek, ki se je srečno končal, dojemamo kot iztočnico, ki naj spodbudi preventivo. »Ta deček je ravnal pravilno, torej so ga morali doma ali v šoli že podučiti, kaj storiti v takih okoliščinah, kar je pohvalno. Starše in tudi šole tako pozivamo, naj se pogovorijo z otroki, jim razložijo, kaj storiti v takem primeru. Zagotovo je najpomembnejše, da čim prej odidejo stran in najbližjemu odraslemu povedo, kaj je bilo, nemudoma je treba vplesti tudi policijo. Vsekakor je bilo dogajanje v Sežani sumljivo, ne bi pa špekulirali, kaj je bil namen dveh moških,« zaključi.