sojuz

Luknja narejena namerno, ni pa še jasno, ali na Zemlji ali v vesolju

J.P./STA
2. 10. 2018, 16.03
Posodobljeno: 2. 10. 2018, 16.14
Deli članek:

Ruski preiskovalci, ki preiskujejo izvor luknje na vesoljskem plovilu sojuz, ki je priključen na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS), so potrdili dosedanja ugibanja, da je bila luknja narejena namerno. Ni sicer še jasno, ali je bila narejena na Zemlji ali v vesolju.

Profimedia
Ruska vesoljska agencija je vzrok prvotno pripisala trčenju manjšega meteorita.

Vodja ruske vesoljske agencije Dmitrij Rogozin je v ponedeljek pred kamerami sporočil, da je prva preiskovalna komisija dostavila poročilo o izvoru luknje v vesoljskem plovilu. "Napaka v proizvodnji je bila izključena, kar je pomembno za ugotavljanje resnice," je povedal.

Druga komisija po navedbah Rogozina medtem še ugotavlja, ali je bila luknja narejena na Zemlji ali v vesolju.

Življenja niso bila ogrožena

Doslej so se pojavila že številna ugibanja o vzroku nastanka luknje na vesoljskem plovilu. Ruska vesoljska agencija je vzrok prvotno pripisala trčenju manjšega meteorita. Ruski mediji so nato poročali, da preiskovalci preučujejo možnost, da so luknjo izvrtali kozmonavti sami, da bi lahko bolnega kolega prepeljali nazaj na Zemljo. Oblasti so ta namigovanja zavrnile, trenutni poveljnik ISS, ameriški astronavt Drew Feustel pa jih je označil za "sramotna".

Kozmonavti so avgusta na sojuzu odkrili manjšo luknjo. Puščanje so sicer kmalu uspeli zaustavili, tako da so luknjo zatesnili s trakom. Sojuz je utrpel le manjšo izgubo pritiska, težava pa ni ogrozila življenja kozmonavtov.