ZASKRBLJENI KRAJANI

Bodo zemeljski plaz sanirali pred prvim snegom?

Mihael Korsika
27. 9. 2018, 06.55
Deli članek:

Spomladi je zemeljski plaz nad Zgornjo Besnico odtrgal del zgornje ceste, na spodnji cesti pa so padla drevesa ukleščila avtomobil. Zadnje deževje je še dodatno destabiliziralo plazovino.

Mihael Korsika
Sanacija plazu bi se morala zaključiti do 21. decembra.

Okoliške prebivalce, ki uporabljajo državno cesto med Besnico in Trebeljevim, skrbi, da bi jesensko deževje ali celo zgodnji sneg lahko znova povzročila zdrs zemeljskega plazu na cesto, ki jo uporabljajo vsak dan. Prvi sneg okoliške hribe dostikrat pobeli že okoli 1. novembra. V prestolnici je bilo v torek zjutraj šest stopinj, medtem ko je temperatura v Zgornji Besnici že padla pod ledišče. »Tukaj je bilo zjutraj že vse belo,« je povedal bližnji gostinec Herman Marolt.

Pokala ograja

Po navedbah Marolta je med deževjem minuli konec tedna v nekaj urah na tem koncu zapadlo kar 70 litrov dežja na kvadratni meter. »Za nekaj metrov se je vse premaknilo, ker je bilo toliko dežja. Nekaj časa je prav pokalo. Še v ponedeljek je ograja na plazišču pokala, v torek pa se je vse umirilo,« je povedal in dodal, da se je ob tem vprašal, ali bo vse skupaj zgrmelo v dolino.

Mihael Korsika
Plazovina v Zgornji Besnici.

Pilote so po njegovem mnenju sicer dobro namestili, vendar je zemlja tako razmočena. Delavci so sanacijo začeli pred približno 14 dnevi, pred tem pa je zadeva pol leta stala. »Delajo sicer dosti hitro, prejšnjo soboto in nedeljo so delali ves dan,« jih je pohvalil.

Dolga pot do vrtca

Razpis

Za dokončanje 90 dni Ponudbena cena za sanacijo zemeljskega plazu, ki mora biti zaključena najkasneje 21. decembra, po navedbah ljubljanske občine znaša 249.532 evrov.

Prebivalci sicer upajo, da bodo sanacijska dela končana pred zimo, saj imajo starši majhnih otrok že zdaj velike težave pri prevozu do vrtca. Edini vrtec za vse okoliške hribe je namreč le na Jančah. »Edina povezava s tega konca je s ceste v Spodnji Besnici čez vse hribe, cesta pa je zelo ozka in v slabem stanju. Zaradi prometa je že vsa luknjasta,« opozarja Marolt.

Po njegovih besedah je pot do vrtca in nazaj pred sprožitvijo plazu trajala 15 minut, zdaj pa traja najmanj 40 minut. »In če eden pelje otroka v vrtec, jih gre lahko v istem času 50 s hribov v dolino v službo. Cesta pa je tako ozka, da se dva avtomobila pozimi sploh ne moreta srečati. Če delavcev ne bo prehitela zima, bo super, sicer bo to velika težava,« pravi. Plug namreč ne more splužiti tako, da bi se dve vozili lahko normalno srečali. »Zima je v okoliških hribih katastrofalna,« dodaja Marolt.

Mihael Korsika
Herman in Žan Marolt