Da je ambrozija strupena rastlina s številnimi alergenimi učinki, ki med drugim povzročajo hude opekline, nemara že veste. Prav tako tudi to, kako pomembno je zatiranje in odstranjevanje te škodljive rastline. Ko pa beseda nanese na njen videz, pogosto pride do velike zmede. ''Tudi na upravi, vključno z inšpekcijo, opažamo, da  ljudje še vedno zamenjujejo ambrozijo z drugimi rastlinami. Žal večkrat tudi zaradi napačnih slik ambrozije v medijih,'' so nam povedali na uradu Fitosanitarnih inšpektorjev in z nami z veseljem delili tako foto material kot opis razlik.

Naj torej kratko in jedrnato pojasnimo to, kar morate vedeti, da ne bo več prihajalo do dvomov in širjenja napačnih informacij.

To ni ambrozija!

Rastlina na spodnji fotografiji (levo) ni ambrozia, čeprav jo boste največkrat zasledili v osveščevalnih objavah. Gre za zlato rozgo, ki jo ljudje pogosto zamenjujejo za alergeno rastlino - običajno zaradi rumenih cvetov, ki pa pravzaprav socvetju ambrozije niti niso tako zelo podobni. Do zamenjave zelo pogosto pride tudi z navadnim pelinom (na fotografiji spodaj desno), obe rastlini imata namreč podobno deljene liste.

zlata rozga in pelin
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
LEVO: zlata roga; DESNO: pelin

ambrozija in ženska
Dreamstime
Na fotografiji je zdravilna rastlina in ne ambrozija. Do širjenja neustreznih informacij prihaja tudi zaradi napačnih podatkov ponudnikov foto materiala za medije in oglaševalce.

Kako prepoznati ambrozijo?

-Ima zelene, pernato deljene liste (brez dlačic), po obliki so podobni listom pelina.

-Listi so sestavljeni in nazobčani kot pri praproti.

-Steblo je pokončno, dlakavo, razvejano, doseže do 2 m.

-Cvetovi so drobni, združeni v dolga socvetja.

Kako je rastlina videti, si poglejte na spodnji fotografiji …

ambrozia
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
Tako je videti ambrozija. Svetovi so drobni, združeni v dolga socvetja.

ambrozija2
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
Ambrozija - tako je videti mlada rastlina.