S potrditvijo ministrske ekipe premierja Šarca je namreč iz poslanskih klopi odšlo pet poslancev, ki so zasedli ministrske funkcije. Če je poslanec izvoljen za predsednika vlade, imenovan za ministra ali državnega sekretarja, pa v času, dokler opravlja to funkcijo, ne more opravljati funkcije poslanca. V tem času opravlja funkcijo poslanca tisti kandidat z iste liste kandidatov, ki bi bil izvoljen, če ne bi bil izvoljen poslanec, ki je prevzel katero od omenjenih funkcij.

Mandate nadomestnim poslancem bo v sredo potrdil DZ. Tedaj se bo v poslanske klopi vrnil Jani Möderndorfer, ki je bil poslanec SMC že v preteklem mandatu, nadomestil pa bo predsednika SMC Mira Cerarja, ki je prevzel vodenje ministrstva za zunanje zadeve.

Ministrstvo za gospodarstvo tudi v mandatu te vlade vodi Zdravko Počivalšek, ki je bil na parlamentarnih volitvah izvoljen za poslanca SMC. V poslanskih klopeh ga bo nadomestil nekdanji nogometaš Gregor Židan.

Poslanca LMŠ Rudija Medveda, ki je prevzel funkcijo ministra za javno upravo, bo v poslanskih vrstah nadomestila novinarka, producentka in urednica Nina Maurovič.

V vlado sta bila imenovana tudi dva poslanca SAB. Minister brez resorja za področje Slovencev v zamejstvu in po svetu je postal Peter Jožef Česnik, na njegovo mesto pa bo sedla nekdanja poslanka Maša Kociper. Marka Bandellija, ki kot minister brez listnice skrbi za področje razvoja in kohezijske politike, pa bo nadomestil gimnazijski profesor biologije Andrej Šušmelj.