OČISTIMO SLOVENIJO

Predsedniki strank čiščenje podpirajo, a le od daleč

Mihael Korsika
15. 9. 2018, 07.00
Posodobljeno: 15. 9. 2018, 08.32
Deli članek:

Prostovoljci iz vse države, med katerimi pa ne bo predsednikov strank, danes v okviru akcije Očistimo Slovenijo iz divjih odlagališč poskušajo dstraniti čim več odpadkov.

STA
Letos bo zadnjič potekala akcija Očistimo Slovenijo.

Okoljsko ozaveščeni prebivalci in ljubitelji narave danes še tretjič poskušajo pobrati čim več odpadkov, ki so se nabrali na nezakonitih divjih odlagališčih po vsej državi. Gre za tretjo in po napovedih organizatorjev tudi zadnjo akcijo Očistimo Slovenijo, ki sicer poteka v okviru svetovne akcije Očistimo svet 2018.

Po zadnjih podatkih v akciji sodelujejo prostovoljci iz 73 odstotkov slovenskih občin, med njimi pa ne bo najvišjih predstavnikov političnih strank. V veliki meri je k temu poleg četrtkove izvolitve vlade, saj večina prvakov strank prevzema obveznosti po ministrstvih, pripomogla sočasna proslava v Komnu na Krasu. Tam bo danes potekala spominska slovesnost ob 71. obletnici vrnitve Primorske matični domovini, ki se je bodo udeležili predsednik državnega zbora in SD Dejan Židan, predsednik Desusa in obrambni minister Karl Erjavec ter predsednica SAB in ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek.

Okrepiti inšpekcijo

Po mnenju Židana, ki »močno podpira tradicionalno čistilno akcijo«, je treba v prihodnosti vložiti še večji napor v smeri ozaveščanja državljank in državljanov, da je odlaganje odpadkov v naravi povsem nesprejemljivo. Vsak posameznik in družba kot celota si morata prizadevati za ohranjanje čiste narave in okolja za nas ter prihodnje generacije, poudarjajo v SD in dodajajo, da morajo pristojne službe storiti več, da se odkrije in kaznuje onesnaževalce.

Gabrijel Toplak
Odpadki v gozdu

V stranki Desus so, kot pravijo, zelo občutljivi na okoljska vprašanja in učinkovito ravnanje z odpadki, zato se zavzemajo za krožno gospodarstvo in sonaraven razvoj. »Dejstvo pa je, da se moramo kot družba še bolj ozavestiti, povzročitelje divjih odlagališč pa s poostrenimi ukrepi ustrezno sankcionirati,« so sporočili iz Desusa.

V Stranki Alenke Bratušek Slovenija poudarjajo, da je Slovenija izjemno lepa država, zato je škoda, da nekaterim to ni sveto. Po državi so urejeni centri zbiranja odpadkov, v katerih lahko odpadke odložimo brezplačno, zato tega, da nekateri še vedno smetijo vsepovsod, v SAB res ne morejo razumeti. »Vsakogar, ki kar tako smeti naše lepo okolje, bi moralo biti globoko sram. Ko bomo našo družbo očistili cinizma in negativnosti za vsako ceno, bodo ljudje tudi bolj prijazni do narave in sodržavljanov,« pravijo v SAB.

Bobo
Da nekateri še vedno smetijo vsepovsod, v SAB ne morejo razumeti.

Izmed devetih parlamentarnih strank se je sicer le petim zdelo vredno odgovoriti na vprašanja glede udeležbe in problematike divjih odlagališč. Kot so nam sporočili iz opozicijskih NSi in SNS, se tudi predsednika Matej Tonin in Zmago Jelinčič Plemeniti ne bosta udeležila čistilne akcije. Iz NSi so sicer poudarili, da se bo iz vodstva stranke čiščenja udeležil njihov vodja poslanske skupine Jožef Horvat, ki bo sodeloval pri čiščenju v svoji domači občini Črenšovci.

»V NSi tovrstne akcije podpiramo, predvsem v luči zgleda, ki ga takšne akcije dajejo. Zlasti mlade je treba vzgajati v duhu boljšega ravnanja z okoljem in njegovega varovanja za prihodnje rodove,« so sporočili iz stranke.

Iz SNS se čiščenja ne bo udeležil nihče. »Ko je pred leti Slovenska nacionalna stranka nastopila z enakim geslom Očistimo Slovenijo, smo bili označeni za ksenofobe, fašiste, naciste in kaj vem, za kaj še vse. Da se to ne bi ponovilo, se te akcije ne bomo udeležili,« je sporočil prvak SNS.

Pahor pogosto pokrovitelj

Med prostovoljci letos ne bo niti predsednika republike Boruta Pahorja, ki se bo prav tako najprej udeležil proslave na Primorskem, nato pa popoldne še slovesnosti ob odprtju novega Gasilsko-reševalnega centra v Postojni, ki poteka pod njegovim častnim pokroviteljstvom. Tam bo nastopil tudi kot slavnostni govornik.

STA
Predsednik Borut Pahor se zaradi drugih obveznosti ne bo udeležil čiščenja.

V uradu predsednika države so poudarili, da se je Borut Pahor že večkrat udeležil raznih čistilnih akcij po Sloveniji in da je ob tem vedno poudaril njihov velik pomen. Večkrat nad takšnim delovanjem prevzame častno pokroviteljstvo, nekajkrat pa je nastopil tudi kot pobudnik oziroma soorganizator. Pahor je namreč prepričan, da se na tak način spodbuja sodelovanje in povezovanje ljudi v njihovem odnosu do skupnosti ter do okolja in krepi pozitiven odnos do prostovoljstva.