Huda okužba

Za britanska turista in dečka iz Cerknice usodna E. coli

P.K.
14. 9. 2018, 20.30
Deli članek:

Starejša zakonca sta uživala počitnice v Egiptu, nakar sta nenadno preminila. Izkazalo se je, da sta umrla zaradi istega vzroka kot enoletnik iz Cerknice.

Facebook
Susan in John sta se v egiptovskem hotelu okužila z nevarno bakterijo.

osebni arhiv
Zdravnica Irena Grmek Košnik

Zdaj je jasno, kaj se je zgodilo z britanskima turistoma Susan in Johnom Cooperjem, ki sta nedavno letovala v Egiptu. Njuna smrt v hotelu je močno odmevala, saj je bilo vse skupaj videti precej sumljivo.

V priljubljenem letoviškem kraju Hurgada, v katerega radi zahajajo tudi Slovenci, sta pred dvema tednoma nenadoma umrla 69-letni Britanec in njegova 63-letna žena. V hotelu Steigenberger Aqua Magic, kjer sta dopustovala s hčerko in tremi vnuki, sta zbolela za neznano boleznijo, ki se je izkazovala z izčrpanostjo, drisko in slabostjo. Stanje je bilo tako hudo, da sta v razmiku samo nekaj ur umrla oba.

Odpoved ledvic

Na odgovor, kaj je vzrok tako tragičnega konca, je bilo treba kar dolgo čakati – v teku je bila obdukcija, ki je včeraj le dosegla javnost. Razkrila je, da je smrt Britancev v Egiptu posledica okužbe z bakterijo E. coli. Devetinšestdesetletni John Cooper je umrl zaradi »hude okužbe, ki jo je povzročila bakterija E. coli«. Njegovo stanje se je še poslabšalo zaradi hipertrofije srca in zoženih koronarnih arterij. Smrt njegove 64-letne soproge Susan Cooper pa je bila posledica začetka hemolitično-uremičnega sindroma, ki lahko vpliva tudi na žile. Tudi to je verjetno povzročila bakterija E. coli, saj je ženska bivala v isti sobi kot njen mož in jedla enako hrano, je bilo zapisano v poročilu.

Spomnimo, da je pred leti zaradi okužbe z isto bakterijo, in sicer prek okužene vode iz pipe, umrl tudi niti eno leto star deček iz Cerknice. Okrožno sodišče je oktobra lani z vmesno sodbo odločilo, da je za smrt dečka odgovorno Javno podjetje Komunala Cerknica. Podjetje se je na sodbo okrožnega sodišča pritožilo, a višje sodišče o zadevi ni odločalo, saj je v postopku mediacije v maju prišlo do poravnave. Tako namreč poroča več medijev, ki dodajajo, da višina slednje ni znana, a je te dni pricurljala novica, da naj bi znašala okrog 80.000.

arhiv
Tako izgleda bakterija e.coli pod mikroskopom.