Ogorčenje

Otroci upravičeni do diete le s predpisom specialista

Mirko Vorkapić
9. 9. 2018, 20.10
Posodobljeno: 9. 9. 2018, 21.23
Deli članek:

Zdravniška zbornica je avgusta s pomočjo ministrstva za zdravje posredovala Priporočila za medicinsko indicirane diete. Kaj bo to pomenilo za šolske jedilnike?

arhiv
Fotografija je simbolična

Pri zdravniški zbornici v zadnjem času ugotavljajo problem vse večjega števila otrok z različnimi dietami, ki niso medicinsko utemeljene. Kot pravijo, ima to lahko škodljive učinke za otroke, hkrati pa predstavlja veliko in nepotrebno breme za vzgojno-izobraževalne zavode. ZZS poudarja, da vzgojno-izobraževalni zavodi niso dolžni zagotavljati medicinsko neutemeljenih diet, kot so na primer diete na podlagi priporočil alternativnih zdravilcev, verskih in drugih prepričanj staršev, ter drugih diet, kot je denimo dieta brez konzervansov. V skladu s priporočilom mora biti dieta opredeljena po katalogu diet, kot ga opredeljujeta Pediatrična klinika UKC Ljubljana in Klinika za pediatrijo UKC Maribor. To pomeni, da bo diete za otroka odslej moral predpisovati specialist pediater, in ne splošni zdravnik, kot je veljalo do zdaj. Izbrani zdravnik na primarni ravni bo diete lahko predpisoval le pri enostavnih stanjih, kot je na primer laktozna intoleranca, in pod pogojem, da je specialist šolske medicine.

»Neupravičene zahteve staršev«

Izbrani zdravnik bo odslej na podlagi anamneze in klinične slike izdajal začasno potrdilo o dieti, ki velja največ šest mesecev oziroma do pregleda pri specialistu pediatru z dodatnimi znanji z ustreznega področja na sekundarni ali terciarni ravni. »Potrdilo o medicinsko indicirani dieti za otroka prejmejo starši ali skrbniki in ga predložijo vzgojno-izobraževalnemu zavodu ob ugotovljeni bolezni in vsakokratni spremembi ali prenehanju diete,« piše v objavljenem priporočilu. »Otrokom se s priporočili omogoča pridobitev strokovno utemeljenih diet ter zmanjša nepotrebne in včasih škodljive prehranske omejitve. Zdravnikom so priporočila v pomoč pri zagovarjanju strokovnih odločitev ob neupravičenih zahtevah staršev po predpisovanju medicinsko neutemeljenih diet,« še pravijo v ZZS.


PRIPOROČILA so usklajena med člani treh sekcij Združenja za pediatrijo Slovenskega zdravniškega društva: Sekcijo za pulmologijo, alergologijo in klinično imunologijo, Sekcijo za gastroenterologijo, hepatologijo in prehrano ter Sekcijo za primarno pediatrijo. Prav tako so jih podprli vsi člani in članice RSK za pediatrijo.

Na drugi strani ogorčenje

Priporočilo je med nekaterimi starši in interesnimi skupinami na družbenih omrežjih povzročilo ogorčenje. Omenja se odjava od šolske malice. Kot pojasnjujejo na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, kjer sicer priporočila ZZS niso komentirali, je prijava na šolsko prehrano prostovoljna, kar pomeni, da lahko starši otroka od malice tudi odjavijo. Odpira se tudi vprašanje daljših čakalnih vrst pri specialistih, kar bi vsekakor preobremenjenemu zdravstvu povzročalo še dodatne nevšečnosti. Odklonilno mnenje imajo tudi v Slovenskem veganskem društvu, kjer menijo, da osebje, ki je pisalo priporočilo, ne razume razlike med medicinsko in dietetično indiciranimi dietami. »Tudi študenti na medicinski fakulteti se ne učijo o nutricionistiki, zato tega področja ne poznajo, v najboljšem primeru so samouki. Seveda, ko gre bolne otroke, ki potrebujejo indicirano dieto, je specialist s področja medicine nujen, kar pa ne velja za zdrave otroke,« opozarja Daniel Sušnik, aktivni prostovoljec v veganskem društvu. Sušnik tudi meni, da so pisci priporočila »znanstveno nepismeni«, ko veganske diete obravnavajo kot versko ali osebno prepričanje, saj vegansko prehranjevanje »ne izhaja iz osebnih prepričanj, pač pa temelji na objektivnih znanstvenih dokazih«.

arhiv
Daniel Sušnik iz Slovenskega veganskega društva meni, da gre za znanstveno nepismenost tvorcev priporočila.

Kakovost unitarnih jedilnikov

Za mnenje o izbranih jedilnikih ljubljanskih osnovnih šol smo povprašali tudi licencirano prehransko svetovalko Niko Klančar. »Težko je posploševati, vseeno pa je problem precej globlji,« meni Klančarjeva in poudarja, da veliko staršev doma opazi s hrano povezane težave, a se zgodi, da medicina zanje nima posluha. »Mamica zazna, da njen malček vsakič po zaužitju določenega živila postane razdražljiv, toži, da ga boli trebušček, postane rdeč v obraz, in ko ga pospremi na stranišče, tudi opazi spremembo na blatu. Odpravi se k zdravniku, ki ga pošlje k specialistu, kjer naredijo teste, ki pa ne kažejo nobenih posebnosti. Sama se doma odloči, da bo izločila to domnevno živilo, in stanje se izboljša,« na primeru pojasni nutricionistka. Nedvomno gre za še en ukrep, ki bo povzročil veliko slabe volje, a bo o njegovih učinkih moč soditi šele čez nekaj časa.