Srečno naključje

Panika! Izginila na razpotju in tavala po gorah, vsi so jo iskali

G.G.
31. 8. 2018, 10.03
Posodobljeno: 31. 8. 2018, 13.28
Deli članek:

Planinki sta se med vzpenjanjem proti Jalovški škrbini v Julijskih Alpah dogovorili, da se srečata na razpotju.

JakobZ / Wikipedia
Američanka je imela srečo, da je med tavanjem našla pot do planinska postojanka, ki stoji ob robu melišča nad dolino Zadnje Trente.

Pozno poletje je idealno za pohode v gore. Ob navalu pohodnikov se pripetijo tudi nezgode, hribolazci zatavajo in se izgubijo.

Včeraj je v precejšnjo zagato zašla Američanka, ki se je izgubila na območju Kotovega sedla v Julijskih Alpah. V gore se je povzpela s kolegico iz Češke. Med vzpenjanjem proti Jalovški škrbini sta se razšli, ker je bila Čehinja hitrejša, bolje pripravljena na hojo v klanec. Dogovorili sta se, da se spet srečata na dogovorjenem razpotju. Čehinja je čakala in čakala, ker pa počasnejše pohodnice ni bilo, se je vrnila po isti poti, a je ni našla. Ob 14. uri je v Tamarju prijavila, da je Američanka pogrešana.

Velika iskalna akcija

Policija je takoj sprožila iskalno akcijo, v kateri so bili udeleženi tudi helikopter in gorski reševalci. Policisti so preverjali planinske postojanke in med planinci iskali informacije, če je kdo videl Američank. Policijski helikopter je večje in zahtevno območje pregledoval iz zraka, gorski reševalci pa so jo iskali različnih poteh in preverjali vpisne knjige na vrhovih, je sporočil predstavnik za odnose z javnostmi na PU Kranj Bojan Kos.

Slabo dogovorjeni

Padal je že mrak, sledi o Američanki pa še ni bilo. Okoli 19. ure pa je policiste poklicala oskrbnica Zavetišča pod Špičkom v Julijcih, ki leži na nadmorski višini 2064 metrov, in sporočila, da se je pogrešana zglasila v koči.

Policisti so se pogovorili s pogrešano. Izkazalo se je, da sta se planinki slabo dogovorili, kam sploh gresta. Na enem od razpotij sta šli vsaka v svojo smer. Američanka poti ni poznala in se lahko le srečnemu naključju zahvali, da je prišla do zavetišča.