Astro

Te rastline spodbujajo lucidne sanje

Sašo Drobnič, strokovnjak za zavestno sanjanje
31. 8. 2018, 10.03
Posodobljeno: 31. 8. 2018, 12.13
Deli članek:

Na spanje in sanjanje vplivajo različna živila, zelišča in prehranski dodatki, s katerimi telo oskrbimo s snovmi, ki jih ne dobi z običajno prehrano.

PS
Najboljši pomočniki za lucidno sanjanje rastejo tudi na naših tleh.

Zeliščni čaji ali skodelica toplega mleka pred spanjem nas sprosti, uživanje določenih živil in prehranskih dopolnil pred spanjem ali med njim pa lahko pripomore k daljšim in intenzivnejšim sanjam, večji možnosti za ozaveščanje sanj ter boljšemu spominu na sanjske vsebine.

V šamanizmu velja, da duh rastline postane vajenčev učitelj in zaveznik, ki mu preko pomenskih sanj ali vizij pomaga pri njegovem procesu učenja.

V zadnjem času, ko so sanjalski trend postale lucidne – zavestne sanje, v katerih padejo omejitve in fizikalni zakoni, ki vplivajo na naše življenje in percepcijo sveta med budnostjo, je seveda veliko zanimanje za oneirogene.

PS
V lucidnih oziroma zavestnih sanjah padajo vse omejitve.

Izraz oneirogen izvira iz grščine in je sestavljen iz dveh besed – oneiros, ki pomeni “sanje” in gen, ki pomeni “kreirati”. Gre torej za naravne, psihoaktivne substance, ki ustvarjajo in krepijo sanjska stanja zavesti. Oneirogeni se že tisočletja uporabljajo kot pripomoček za doseganje preroških sanj in sprejemanje jasnovidnih sporočil ter divinacijo skozi sanje. Poiskali smo nekaj tradicionalnih rastlin, ki vsebujejo oneirogene.

Čeprav gre za naravne oneirogene, jih med seboj ne kombiniramo.

IZ TUJIH LOGOV

Posušene liste in cvetove rastline Calea zacatechichi mehiški indijanci Chontal že tisočletja uporabljajo za sprejemanje uvidov in jasnovidnih sporočil skozi sanje, na primer iskanje vzrokov za kako bolezen, določanje lokacije pogrešanih oseb in podobno.

PS
Sanjska zel Calea ternifolia oz. Calea zacatechichi

Silene capensis izvira iz porečij Južne Afrike in med plemenom Xhosa velja za sveto rastlino. Tamkajšnji šamani jo tradicionalno uporabljajo kot pripomoček pri divinaciji in komunikaciji s predniki, uporablja pa se njene korenine.

Nymphaea caerulea, poznana tudi kot sveta modra lilija ali modri lotus, izvira iz porečja Nila in je že v egipčanski mitologiji veljala za sveto rastlino. 

Za izjemno učinkovito prehransko dopolnilo pa velja naravni ekstrakt galantamin, ki ga pridobivajo iz lilije rdečega pajka.

NA DOMAČEM TERENU

Seveda rastline, ki pomagajo k lucidnemu sanjanju, rastejo tudi pri nas. Posebej cenjen je pelin.

Artemisia vulgaris ali navadni pelin ima bogato zdravilsko in metafizično zgodovino. V keltski in nordijski mitologiji je bil cenjen zaradi sposobnosti odganjanja negativne energije. V številnih kulturah se že od nekdaj uporablja tudi za preroške sanje in astralna potovanja. Poleg krepitve preroških vizualnih podob med spanjem ta rastlina okrepi intenzivnost sanj in dolžino spanca na splošno. Spodbuja namreč pomenske in lucidne sanje ter pomaga pri zdravljenju med sanjanjem.

Dreamstime
pelin

Nekateri uporabniki poročajo o temačnejših sanjskih vsebinah, ki razkrivajo skrite uvide, z njegovo pomočjo pa lahko skozi sanje ozavestimo tudi vzorce, ki se sicer skrivajo globoko v podzavesti. Uporablja se ga lahko z zažiganjem zeli, s kajenjem ali v obliki čaja, njegova uporaba pa se strogo odsvetuje med nosečnostjo in dojenjem.

Obstaja še nekaj oneirogenov, ki jih imamo morda na domačem vrtu ali pa jih lahko naberemo med sprehodom po bližnjem travniku: kamilica, baldrijan, navadna čeladnica, melisa, šentjanževka, hmelj, rožmarin, sivka in koper.

Opozorilo: Kadar jemljemo kakšna zdravila, jih z oneirogeni ne kombiniramo, prav tako takoj nehamo z uporabo, če opazimo kakšno neobičajno reakcijo.

Pomembno je, da med uporabo oneirogenov delamo premore, med katerimi damo telesu čas, da se prečisti.

Še nekaj mest je prostih za letošnji zadnji termin sanjalskega programa Inkubator sanj! 

Program Inkubator sanj bo potekal v terminu med 15. 10. in 21. 12. 2018 v Ljubljani. Podrobnejše informacije o samem programu in načinu prijave so na voljo NA TEJ POVEZAVI.

s24
Sanjalski program vodi strokovnjak za lucidno sanjanje Sašo Drobnič.