Potrjeni

Ministrski kandidati: dovolj filozofiranja, Šarec hoče rezultate

T.L./STA
27. 8. 2018, 19.26
Posodobljeno: 27. 8. 2018, 21.59
Deli članek:

Izvršni odbor LMŠ soglasno potrdil svoje kandidate za ministre. V stranki SD in SMC podpirajo vstop v Šarčevo koalicijo.

STA
Marjan Šarec

Izvršni odbor LMŠ je soglasno potrdil svoje kandidate za ministre. Poleg Sama Fakina, ki bi prevzel zdravstveni resor, so v LMŠ predlagali za notranje ministrstvo Boštjana Poklukarja, finančno Andreja Bertonclja in za javno upravo Tugomirja Kodeljo. Kot je v izjavah za medije po koncu seje pojasnil Šarec, so se odločili, da želijo v vlado povabiti kandidate, ki kažejo voljo do dela in za katere so ocenili, da "bodo znali kaj premakniti". "Mislim, da je bilo v tej državi v preteklosti že veliko filozofiranja, mi pa potrebujemo rezultate," je povedal.

Šarec je napovedal, da bo v torek in sredo opravil pogovore z vsemi ministrskimi kandidati, nato pa bo ocenil, kako bodo delovali v prihodnje. Zdi se mu pomembno, da se s kandidati usede na štiri oči in se "čisto po človeško" pogovori z njimi.

Ljudje, ki so sprejeli odgovornost in so se bili pripravljeni izpostaviti, so po njegovih besedah poklicno zelo uspešni in jim ne bi bilo treba sprejeti ponudbe. "Pa so jo, ker imajo radi to državo. Verjamem, da bodo tudi izpeljali mandat tako, kot se od njih pričakuje," je dodal.

Med drugim je pokomentiral tudi izbor finančnega ministra. Ni namreč skrivnost, da se je o tem mestu pogovarjal z dosedanjo ministrico Matejo Vraničar Erman, ki je želela nekatera zagotovila o spoštovanju fiskalnega pravila. Ko se je izkazalo, da za njenega naslednika prihaja član uprave SDH Bertoncelj, se je postavilo vprašanje, ali je Vraničar Ermanova zavrnila Šarca.

Vraničar Ermanovi najprej predlagali, naj ostane, nato pa ...

Šarec je ob tem priznal, da so Vraničar Ermanovi "predlagali, da lahko ostane, če želi", da pa so se pozneje odločili, da bi bilo bolje, če bi vsaj njihova stranka predlagala ministre, ki še niso bili v vladi, s čimer so odgovorili tudi na nekatere očitke, da bo Šarčeva, 13. slovenska vlada, zgolj rekonstruirana 12. vlada, ki jo je vodil Miro Cerar. Druge stranke so namreč med kandidate dale tudi nekaj imen, ki so v vladi že sedela.

Tako se je LMŠ odločila za doktorja ekonomskih znanosti s področja financ Bertonclja, ki je dolga leta izkušnje nabiral v farmaciji - Leku in veledrogeristu Kemofarmaciji. Šarec je ob tem potrdil, da se je z Bertoncljem o morebitni kandidaturi pogovoril na predlog Vojmirja Urlepa. Kot je poudaril, je Bertoncelj človek, v katerega ima zaupanje, da bo vedel, kako se stvari streže. "Ljudi smo iskali na široko, ker jih želimo iskati na podlagi strokovnosti, ne na podlagi partijske izkaznice," je poudaril.

Javnosti najbolj neznan je Tugomir Kodelja, ki ga v LMŠ predlagajo za ministra za javno upravo in ga čaka težavno pogajanje s sindikati javnega sektorja, ki mu ne bodo pustili stotih dni miru. Diplomirani ekonomist, ki je delovne izkušnje nabiral v gospodarstvu, predvsem v avtomobilski industriji, se je po Šarčevih besedah "kot uspešen menedžer v življenju velikokrat pogajal in to na poslovnem področju, kjer vemo, da so pogajanja zelo zahtevna in visi na kocki marsikaj".

Če ga sindikati ne poznajo, je to po Šarčevem mnenju samo dobro, ker ni starih zamer, v pogajanja pa "vstopa nov človek, brez nahrbtnika preteklih dogovarjanj s sindikati". Obenem pa je dodal, da ni nujno, da se s sindikati pogajal Kodelja osebno. "Vlada bo našla pogajalca, ki bo kompetenten, ki bo sindikate jemal za partnerje in tako verjamem, da bodo prišli tudi do dogovora," je dejal.

Za Šarca je pomembno predvsem, da je strokoven, da se zna pogovarjati in združevati. "Sindikati političnih floskul niti ne bodo kupili. Želeli bodo imeti človeka, ki jih bo jemal za partnerje," je poudaril in dodal, da stotih dni miru niti ne pričakuje.

Tudi za državne sekretarje je Šarec zagotovil, da bo šlo za usposobljene ljudi. "Kombinirali bomo izkušnje in mladostno zagnanost. Verjamem, da bo to uspešna kombinacija," je povedal. Sprva je bil sicer cilj, da bi bil državni sekretar na določenem ministrstvu iz druge stranke kot minister, vendar pa to zdaj ni več gotovo. "Bomo videli, kako se bo zadeva odvila," je še povedal.

V SD z 99-odstotno podporo za vstop v Šarčevo koalicijo

Na konferenci SD, na kateri so člani in članice razpravljali o doseženem koalicijskem sporazumu, so soglasno podprli vstop v vladno koalicijo Marjana Šarca.

Prav tako je danes predsedstvo SD podprlo svoje ministrske kandidate. Kot je dejal prvak SD Dejan Židan, v SD cenijo resorje, ki so jih dobili in kot pozitivno ocenjujejo koalicijsko pogodbo petih strank, ki omogoča, da bodo realizirane za SD pomembne vsebine.

Bobo
Dejan Židan in Tanja Fajon med glasovanjem.

Po Židanovih besedah je bila podpora konference pričakovana, saj je vstop SD v Šarčevo koalicijo minuli teden skoraj 99-odstotno podprlo tudi članstvo na 35 območnih zborih.

Koalicijsko pogodbo v SD ocenjujejo kot pozitivno, saj po njihovi oceni omogoča, da bodo realizirane pomembne vsebine socialnodemokratske vizije. "Zato bomo s strpnostjo, sodelovanjem in tudi toleranco naredili vse, da bo vlada Marjana Šarca učinkovito delovala štiri leta," je zatrdil Židan.

Ni želel komentirati, v katerem delu so oziroma niso zadovoljni, saj se "med partnerji take stvari pogovarjamo med zaprtimi vrati". Ob tem je dodal, da je pogodba za Socialne demokrate sprejemljiva v celoti, saj so dogovorili njihove glavne ideje in predvolilne obljube. Prav tako se bodo trudili, da bo pogodba realizirana na področjih, na katerih nimajo svojih ministrov.

Pred sejo konference stranke je predsedstvo SD soglasno potrdilo tudi predlog liste kandidatov za ministre iz kvote SD. To so Andreja Katič kot kandidatka za ministrico za pravosodje, Jernej Pikalo kot kandidat za ministra za izobraževanje, znanost in šport ter Dejan Prešiček kot kandidat za vodenje ministrstva za kulturo.

Katičeva je zavrnila očitke, da bi z njenim prevzemom pravosodnega ministrstva tega prevzel tudi t. i. šaleški lobi. "Niti na pamet mi ne pade, da bi kakorkoli vplivala na to in se vtikala v delo sodstva," je dejala. A je poudarila, da je naloga pravosodnega ministrstva in ministra tudi izboljšanje dela na področju pravosodja.

Nove ministre je po Prešičkovem mnenju treba ocenjevati šele po tistem, ko bodo kaj naredili. Med prvimi nalogami kulturnega ministra vidi vzpostavljanje dialoga med posameznimi akterji na področju kulture, med velikimi izzivi resorja pa prepoznava ureditev medijske zakonodaje, prekarnega dela in financiranja kulture.

Pikalo, ki je šolski resor vodil že v vladi Alenke Bratušek, je prepričan, da je to ključno razvojno ministrstvo, saj zagotavlja razvoj kadrov, ima pa tudi tehnološko komponento, ki je pomembna za družbeni in gospodarski razvoj. Po njegovem mnenju je ključno oceniti, kaj bo za državo pomembno v prihodnjih desetletjih, in tudi na podlagi tega začrtati delo in prioritete.

Židan je v izjavi za medije zanikal, da so v stranki nezadovoljni z dodeljenimi ministrskimi resorji.

V SMC so za, ampak pod enim pogojem

Svet SMC je soglasno podprl vstop v koalicijo pod vodstvom Šarca in kandidate za ministre, so sporočili iz stranke po twitterju. K temu so sicer dodali pogoj, in sicer da se sprejme njihov predlog ministrskih kandidatov, je po seji sveta povedal strankin predsednik Miro Cerar. So pa po njegovih besedah pripravljeni na podpis koalicijske pogodbe in na tvorno sodelovanje v prihodnji vladi.

Bobo
Ministrski četvorček: Leban, Klampferjeva, Počivalšek in Gašperšič.

V SMC predlagajo, da mesto ministrice za delo prevzame Ksenija Klampfer, gospodarskega ministra Zdravko Počivalšek, okoljskega ministra pa Jure Leben. Zunanje ministrstvo bi vodil Cerar.

Slednji je poudaril, da SMC predlaga kakovostne kandidate, "ki so kompetentni po svojem znanju, pa tudi po izkušnjah". Cerar upa, da zapletov pri njihovem potrjevanju ne bo. Zagotovo pa se bodo, kot je napovedal, temeljito pripravili na zaslišanja pred pristojnimi delovnimi telesi v DZ in se maksimalno potrudili, da poslance prepričajo v svojo vizijo in to, da imajo dovolj znanja in izkušenj, da lahko vodijo resorje.

A najprej se mora mandatar Marjan Šarec, ki bo v torek opravil pogovore s kandidati SMC, z njimi strinjati. Cerar verjame, "da tu ne bi smelo biti problema". Sam v torek posebnega pogovora s Šarcem ne bo imel, saj sta v zadnjih dveh mesecih imela veliko pogovorov, tudi pri oblikovanju koalicijskega sporazuma, med drugim na področju zunanjih zadev.

Cerar ni želel vnaprej komentirati predlaganih ministrskih kandidatov oz. celotne predlagane ministrske ekipe. Dejal je le, da bo morala vsaka stranka v koaliciji sama nositi odgovornost za predlagane kandidate, skupno odgovornost pa seveda nosi novi predsednik vlade Šarec.

Naslednja faza: državni sekretarji, Cerarjavi brez dokončnih odločitev

Sicer pa je po Cerarjevih besedah še nekoliko prezgodaj govoriti o kandidatih, saj nekateri še niso opravili pogovora z mandatarjem. Ko pa bodo ministri na zaslišanih pred pristojnimi odbori v DZ, se bo videlo, kakšne so njihove kompetence, izkušnje, znanje in pa tudi predanost temu, kar mislijo delati, je dejal.

Glede državnih sekretarjev pa po njegovih besedah še niso sprejeli nobenih dokončnih odločitev. "To je naslednja faza. Zdaj je treba najprej podpisati koalicijski sporazum, določiti čim prej kandidate za ministre, opraviti zaslišanja v DZ," je navedel in dodal, da bo seveda v prihodnjih dneh že tekla tudi razprava o tem, kateri bodo najboljši kandidati za delo na ministrstvih, torej državni sekretarji in drugo osebje, ki bo oblikovalo ožje ekipe na ministrstvih.