Konec vročine

Vremenoslovci pripravljeni na izdajo opozorila

Polona Krušec
24. 8. 2018, 12.04
Deli članek:

Današnji dan bo še vroč, potem pa bo poletje (začasno) vzelo svoje slovo. Prihaja namreč občutna ohladitev s padavinami.

Profimedia
Poletje je reklo zadnjo besedo.

Branko Gregorčič z Agencije RS za okolje nam je podrobneje razložil, kaj se bo zgodilo v ozračju, da bo prišlo do tako intenzivne spremembe. »Precej hladnejša zračna masa se s severa Evrope pomika proti jugu. Hladnejši zrak bo dosegel Alpe v današnji noči. Običajno Alpe za nekaj časa zadržijo prodiranje hladnega zraka, tudi tokrat bo tako. Na južni strani Alp bo nastalo območje nizkega zračnega tlaka s središčem v okolici Genove v Italiji. Tako imenovani genovski ciklon prinaša tipičen vzorec vremenskega dogajanja na južni strani Alp, torej tudi nad naše kraje,« je pojasnil.

Sta
Branko Gregorčič, meteorolog z Arsa.

Kaj pričakovati

Genovski ciklon po Gregorčičevih besedah povzroči nastanek obilnejših padavin in upočasni premik vremenske fronte proti jugu. »Običajno največ padavin nastane na gorskih pregradah zahodne Slovenije. Ker pa smo še v poletnih mesecih in je morje zelo toplo, so to prave razmere tudi za nastanek močnejših neviht in nalivov. Tako pričakujemo, da bodo v soboto padavine postopno zajele večji del Slovenije, vmes bodo tudi nevihte, predvidoma najmočnejše v južnem delu države,« je opisal.

Ozračje se bo s prihodom ciklona res zelo osvežilo. V nedeljo, ko nas bo dokončno preplavil hladnejši zrak, bo temperatura zraka padla krepko pod 20 stopinj Celzija, tudi vetrovno bo, pravi meteorolog, zapihal bo severni veter, na Primorskem zmerna, lahko tudi močna burja. Branko Gregorčič je poudaril tudi zanimivost, da bo naše vršace pobelil sneg.

Razlite vode

Našim bralcem obenem predaja tudi opozorilo, saj lahko zaradi obilnega dežja pride do težav. »Rečna korita so dokaj prazna, zato lahko prenesejo tudi obilnejše padavine, vendarle tako hitre in izrazite vremenske spremembe lahko povzročijo tudi nevšečnosti. Če bo treba, bomo izdali ustrezna vremenska in hidrološka opozorila,« je pojasnil.

Takšna ohladitev proti koncu avgusta ni nič nenavadnega in je razmeroma pogosta, nam je v pogovoru še razložil Gregorčič. »Tako hladno kot v nedeljo sicer že v ponedeljek ne bo več, saj bodo temperature narasle do 30 stopinj Celzija. Na Primorskem bo lahko kakšno stopinjo več. Po ohladitvi se bo postopoma spet segrelo, a izrazite vročine verjetno ne bo več. Dež bo zagotovo dobrodošel, saj v večjem delu države v avgustu zaostajamo za dolgoletnim povprečjem,« je dodal.

Je bilo rekordno?

Arso povprašamo tudi, ali lahko napovedo, kakšno vreme nam bo prinesel nov mesec. Pravijo, da napovedi za september še nimajo, razen za začetek meseca, ko bo predvidoma vremensko povsem prijazen s popoldanskimi temperaturami med 24 in 28 stopinj Celzija. Sicer pa se bo letošnje poletje, kot so še dodali, zelo verjetno uvrstilo nekje okoli petega ali šestega mesta na lestvici najtoplejših poletij v zgodovini meritev. Še naprej ostaja na prvem mestu te lestvice poletje 2003, sledijo pa poletja 2015, 2017, 2012 in 2013.

Media24
Dušan Kaplan je amaterski opazovalec vremena.

Kaj pa o vremenu prihajajočih mesecev pravijo stare ljudske modrosti, nam je povedal, mag. Dušan Kaplan z Blok, ki je amaterski opazovalec vremena in popisovalec izkušenj naših prednikov, zapisanih v ljudsko izročilo o vremenu, dopolnjenih s svetniki in drugimi znamenji.

Ljudske modrosti

Kaplan nam je najprej povedal nekaj starih pregovorov o vremenu, ki se nanašajo na čas, v katerem smo. Z njegovo pomočjo smo pokukali v prihodnost in izvedeli, kakšno vreme bo na podlagi ljudskega izročila zaznamovalo prihajajoči letni čas. »Jesen napoveduje pet svetnikov, med njimi tudi Lovrenc in Jernej. Ljudska modrost pravi, da kakor Lovrenc (10. avgust) in Jernej (današnji dan) vremenita, tako jesen naredita. Če se spomnimo, so bile na Lovrenca nevihte, te pa so napovedane tudi za danes zvečer, ko goduje Jernej, tako da se na podlagi tega obeta nevihtna jesen,« pojasnjuje Kaplan.

Sogovornik z Blok pravi tudi, da se je že pred meseci z ljudskimi modrostmi in znanji dalo napovedati zgodnji začetek letošnje jeseni. »Sicer bo nov letni čas razmeroma hladen, moker, tudi z nekaj lepimi dnevi, a daleč od lanske jeseni, ki se je bohotila s suhim in toplim vremenom,« je še dodal Kaplan in nas za konec opozoril, da je mogoče to jesen pričakovati tudi točo.

Profimedia
Prihajajo dež, veter sonce in celo sneg.