Vprašljiva podpora

Mučno sestavljanje vlade: po pogovorih pogovori o sodelovanju

G.G./STA
6. 8. 2018, 07.29
Posodobljeno: 6. 8. 2018, 07.37
Deli članek:

Vse stranke v morebitni vladajoči koaliciji ne dajejo avtomatske podpore morebitni novi vladi.

STA
Levica pravi, da nove vlade ne bi nadlegovala z interpelacijami.

Peterica pod okriljem LMŠ, ki poskuša sestaviti vlado, se bo danes sešla z Levico na pogovoru o sporazumu o projektnem sodelovanju z manjšinsko vlado. Iz Levice so jim namreč v petek poslali predlog sporazuma, ki bo danes na mizi pogajalcev. 

Predlog sporazuma o projektnem sodelovanju je Levica predstavnikom LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS poslala po tistem, ko je svet stranke zavrnil vstop v omenjeno vladno koalicijo, izrazil pa pripravljenost podpreti manjšinsko vlado pod vodstvom predsednika LMŠ Marjana Šarca.

Temelj za projektno sodelovanje bo po Šarčevih navedbah osnutek koalicijske pogodbe, o katerem so se z Levico usklajevali pred njeno zavrnitvijo vstopa v vlado. Toda iz nekaterih strank (SMC in SAB) je bilo slišati zadržke do manjšinske vlade kot take in tudi do tega, da bi v sporazum o projektnem sodelovanju vnesli vse vsebine iz omenjenega osnutka koalicijske pogodbe.

Končno odločitev o koalicijskem sodelovanju bodo imeli organi posameznih strank, v Levici pa se o projektnem partnerstvu opredeljujejo tudi člani na internem referendumu, rezultati bodo znani najpozneje v petek.

V petek pa je tudi zadnji dan za vložitev kandidature za predsednika vlade v drugem krogu.