Ključni upokojenci in zdravstvo

Bratuškova na člane stranke naslovila pismo

S.R./STA
5. 8. 2018, 20.51
Deli članek:

Predsednica SAB Alenka Bratušek je v pismu članom stranke in kandidatom na minulih volitvah potrdila podporo Marjanu Šarcu za mandatarski položaj, a dodala, da to ne pomeni tudi kar avtomatično podpore njegovi vladi.

Bobo
"Naša stranka bo svojo odločitev sprejela sama, ne bomo si dovolili, da o nas odločajo drugi," je zapisala Bratuškova.

Predstavniki SAB se bodo skupaj z LMŠ, SD, SMC in DeSUS v ponedeljek sestali z Levico, ko bodo govorili o predlogu sporazuma o projektnem sodelovanju. Tega je Levica pripravila po tistem, ko se je odločila, da v koalicijo z omenjenim petorčkom ne bo vstopila. Bratuškova je bila že takoj kritična do te odločitve, češ da je Levica "stisnila rep med noge" in pozvala stranke, ki jim je do tega, da bi Slovenija dobila vlado, da "pridejo zraven".

Bratuškova je v pismu med drugim zapisala, da so bili predstavniki SAB v pogajanjih zelo konstruktivni in so se bili "pripravljeni pogajati ter dogovarjati skoraj o vsem". "Ne odstopamo pa od dveh stvari: to so upokojenci in zdravstvo. To pa zato, ker verjamemo, da so tu največji problemi, ki jih je potrebno rešiti in to čim prej," je dodala.

Ponovila je, da so v predlogu koalicijske pogodbe "uspeli zagotovili dvig odmernega odstotka upokojencem in ukinitev vseh varčevalnih ukrepov za upokojence (regres kot pred krizo) in takojšnje reševanje čakalnih vrst v zdravstvu z dodatnim denarjem in vsemi razpoložljivimi kapacitetami". 

O udobju

Na samoizpraševanje, zakaj niso vsi levo od sredine pripravljeni prevzeti odgovornosti in stopiti v vlado, pa odgovarja, da "verjetno zato, ker si je veliko bolj udobno od zunaj pripisati zasluge za dobre stvari, ki so narejene, za tiste manj dobre, pa zvračati krivdo na druge". 

Potegnila je tudi vzporednico z dogajanjem leta 2014, ko je kot predsednica vlade odstopila, ker ni dovolila, da bi jo "kdorkoli izven vlade, ki ne prevzema odgovornosti za dejanja, ki jih zahteva, izsiljeval z odločitvami, ki bi bile za državo slabe". Prepričana je, da Slovenija tudi danes potrebuje odločno in stabilno vlado, ki bo naredila, kar je treba, da se izboljšajo razmere v zdravstvu, uredijo pokojnine, končajo pogajanja s sindikati javnega sektorja, ... "Pred nami so pomembni izzivi, ki potrebujejo trdno politično večino," je zapisala.