KONČANA ZGODBA

Milan Brglez še greni življenje Cerarju

Ž.K.
29. 7. 2018, 17.25
Posodobljeno: 29. 7. 2018, 17.30
Deli članek:

Milan Brglez je pritožbo po lastnih besedah vložil zgolj zato, ker želi, da stranka SMC spoštuje slovenski pravni red in lastna pravila.

STA
Milan Brglez naj bi bil glede na nekatere vire izključen, ker naj bi se na kongresu stranke potegoval za mesto predsednika SMC in bil tako konkurenca Miru Cerarju.

Nekdanji podpredsednik SMC Milan Brglez se je v četrtek pritožil na sklep o njegovi izključitvi iz stranke, ker naj bi bil sklep o izključitvi procesno narobe izpeljan in vsebinsko netočen. Ob tem je njegov predstavnik za stike z javnostmi dodal, da če stranka temelji na pravu, mora odpraviti »nelegalne sklepe«.

Napake v postopku

Brglez naj bi se za pisno pritožbo na sklep odločil, ker da sklep nima pravne osnove in je nastal na številnih postopkovnih napakah. Brglez poleg tega pričakuje, da bo nadzorni odbor SMC, ki po statutu stranke odloča o pritožbah, njegovi pritožbi ugodil in postopek izključitve razveljavil. O vsebini oziroma dejanjih, ki naj bi pripeljala do izključitve, tokrat ni bilo govora.

Dan potem

V petek je pred medije stopil tudi Brglez. Poudaril je, da v postopku njegove izključitve niso spoštovali internih pravil in širšega pravnega reda, vključno s slovensko ustavo. Glede očitka o ravnanju mimo sklepov izvršnega odbora stranke je Brglez povedal, da postopki v SMC niso urejeni na način, da »lahko isti trenutek obtožiš in hkrati razsodiš«. Kot je pojasnil, so določeni roki, znotraj katerih bi bilo treba postopke izpeljati. Tega pa po njegovih besedah niso izpeljali na ustrezen način.

Bobo
Miro Cerar meni, da je Brglez z močnim nespoštovanjem odločitev izvršnega odbora oziroma nasploh organov stranke povzročil precejšnjo škodo stranki.

»Niti pod razno«

Razjasnil je tudi dvome o tem, ali bo v primeru, da bo izključitev razveljavljena, še naprej deloval v SMC. Na vprašanje, ali si želi nazaj v SMC, pa je odgovoril: »Niti pod razno.« V poslanski skupini pa ta trenutek ostaja, da lahko koalicijska pogajanja tečejo naprej. Vlado bo po njegovih besedah podprl, če bo ustrezna.

Ozadje

Izvršni odbor SMC je sklep o izključitvi Brgleza sprejel na seji 26. junija. Cerar je tedaj pojasnil, da so takšen sklep sprejeli, ker je Brglez »z izrecnim in precej močnim nespoštovanjem odločitev izvršnega odbora oziroma nasploh organov stranke povzročil kar precejšnjo škodo naši stranki«. Brglez je na drugi strani ocenil, da je bila njegova izključitev zrežiran dogodek, že takrat pa je tudi opozoril, da postopka niso izpeljali v skladu s pravili. Tudi vsebinske očitke je zavrnil, saj da so bila njegova dejanja vedno v korist stranke.