Otoplitev

Prihaja prvi vročinski val: že zjutraj okoli 20 stopinj Celzija, čez dan pa tudi do 36

J.P.
27. 7. 2018, 19.05
Posodobljeno: 27. 7. 2018, 19.43
Deli članek:

Potem ko je vročina zajela dele južne, srednje in zahodne Evrope, kaže, da bo prvi vročinski val v tem poletju dosegel tudi nas.

Profimedia
Predvsem v mestnih središčih in na Primorskem bo velika toplotna obremenitev, tudi minimalna jutranja temperatura bo okoli 20 stopinj Celzija.

Po besedah vremenoslovcev Agencije RS za okolje (Arso), se bo najprej umaknilo višinsko jedro hladnega zraka, ki povzroča nestabilno vreme s plohami in nevihtami. Ob koncu tedna se bo tako k nam razširilo območje visokega zračnega tlaka, ki bo ozračje stabiliziralo. Znašli se bomo na obrobju azorskega anticiklona, ki nam poleti običajno prinese vročino.

Velika toplotna obremenitev

Za nekaj stopinj toplejša zračna masa nas bo tokrat dosegla iznad območja Alp, so zapisali. »Pri tleh bodo pihali vetrovi večinoma iz severovzhodne smeri, v višinah pa bo prevladovala severozahodna smer vetra. Vročina bo večinoma “zmerna”. V večjem delu Slovenije se bo najvišja temperatura povzpela na 30 do 34 stopinj Celzija. Zaradi šibke burje bo najbolj vroče na Goriškem in v Vipavski dolini, kjer se bo lahko segrelo tudi do okoli 36 stopinj Celzija. Zaradi pregrevanja bodo vedno višje tudi jutranje temperature. Predvsem v mestnih središčih in na Primorskem bo tako velika toplotna obremenitev, tudi minimalna jutranja temperatura bo okoli 20 stopinj Celzija.«

Do sredine prihodnjega tedna

Najbolj vroče bo od nedelje pa do sredine prihodnjega tedna, ugotavljajo. In še, da se vročina najverjetneje ne bo bistveno stopnjevala. Osvežitev lahko pričakujemo v četrtek ali petek, ko se bo ohladilo za nekaj stopinj. Lahko pa tudi v tem vročem obdobju nastane kakšna vročinska nevihta – predvsem v gorskem svetu, pozno popoldne ali zvečer.

»Morda je zaradi pogostih krajevnih padavin splošen vtis o vremenu letošnjega poletja drugačen, vendar je do sedaj letošnje poletje približno eno stopinjo Celzija nad dolgoletnim povprečjem,« so še zapisali meteorologi.