Pojasnilo

Smejo obiskovalci Triglavskega narodnega parka fotografirati in snemati?

J.P.
27. 7. 2018, 16.31
Posodobljeno: 27. 7. 2018, 16.31
Deli članek:

Koliko je res na tem? Javni zavod Triglavskega narodnega parka, Ministrstva za okolje in prostor, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Slovenska turistična organizacija odgovarjajo.

STA
Triglavski narodni park

V preteklih dneh je bilo mogoče zaslediti navedbe, da je v Triglavskem narodnem parku prepovedano fotografiranje in snemanje. Pristojni zdaj pojasnjujejo, da temu ni tako – ne le, da sta fotografiranje in snemanje dovoljena, dovoljeno je tudi objavljanje tega materiala na spletnih straneh in družbenih omrežjih. »Glede snemanja je z Zakonom o Triglavskem narodnem parku določeno, da je na njegovem območju prepovedano snemati filme, videospote in druge video produkte za javno predvajanje, katerih vsebina je v nasprotju z nameni in s cilji narodnega parka. Skladnost se preverja s soglasjem upravljavca narodnega parka. Soglasje narodnega parka nikakor ni potrebno za snemanje prispevkov za informativne oddaje ali za osebno snemanje/fotografiranje,« so sporočili z ministrstva za okolje in prostor.

STA
Opozorilne table na eni od gozdnih poti v Triglavskem narodnem parku

Poseben status

Triglavski narodni park je edini v državi, ki je zaradi izjemnih naravnih vrednot varovan s posebnim zakonom, te vrednote pa so vedno bolj zanimive za obiskovalce. V lanskem letu so naravovarstveni nadzorniki izrekli 1.273 opozoril in izdali 387 plačilnih nalogov, od tega večino za nedovoljeno parkiranje in kampiranje v poletnih mesecih, ko je obisk parka najštevilčnejši.