Muhasto vreme

Še danes: neurja z močnimi sunki vetra, nalivi in toča

J.P.
26. 7. 2018, 13.15
Posodobljeno: 26. 7. 2018, 13.56
Deli članek:

Popoldne bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Pojavljale se bodo plohe in nevihte, možna bodo krajevna neurja.

Profimedia
Vremenoslovci za danes ne izključujejo toče (fotografija je simbolična).

Agencija RS za okolje (Arso) je izdala sledeče opozorilo: "Danes čez dan in deloma zvečer je povečana verjetnost za nastanek krajevnih neurij z močnimi sunki vetra ali nalivi, ni izključen pojav toče."

Poletje 2018 zaenkrat brez vročinskega vala

Arso: "V letošnjem poletju zaenkrat daljšega vročega obdobja še nismo imeli in kriterij za vročinski val še nikjer ni bil izpolnjen. Najvišja izmerjena temperatura v Sloveniji še ni presegla 33 stopinj Celzija, se pa je nekajkrat povzpela nad 30 stopinj Celzija. Lahko bi rekli, da so temperature času primerne. Vročina se bo predvidoma nekoliko stopnjevala zadnje dni julija in prav možno je, da bo višek vročine, kot je to razmeroma pogosto, nastopil avgusta. Tako je bilo recimo lani, v poletjih 2011 – 2013 in tudi v rekordno vročem poletju 2003."

Majhno višinsko jedro hladnega zraka

Kot piše spletna stran Neurje.si, bo danes vreme pri nas "krojilo majhno višinsko jedro hladnega zraka, katerega središče se bo tekom dneva od severovzhoda pomikalo čez območje Slovenije". In če je prva polovica dneva minila brez vremenskih neprilik, pa tega za drugo očitno ne bo mogoče reči. Podobno kot Arso tudi omenjena spletna stran za popoldan napoveduje plohe in nevihte – "možnost za krajevne padavine obstaja po vsej državi".

Lokalno tudi večja količina dežja

"Ob nevihtah bodo lokalno nastajali močnejši nalivi in sunki nevihtnega piša, ni izključen pojav toče. Zaradi kroženja višinskih vetrov okrog središča višinskega jedra hladnega zraka, bodo smeri pomikanja neviht na različnih koncih Slovenije različne, lahko tudi povsem nasprotne. Premikanje nevihtnih celic ali sistemov bo počasno, zato lahko lokalno pade tudi večja količina dežja, možne so težave z meteorno vodo in naraščanje/poplavljanje manjših potokov ter hudournikov," so še zapisali.

Plohe in nevihte se lahko pojavljajo tudi v noči na petek, napovedujejo, zlasti na vzhodu in severovzhodu Slovenije, lahko pa tudi drugje. V soboto in nedeljo bo prevladovalo sončno vreme, topleje bo.