Ognjeni zublji

Za požare v Atenah kriva električna napeljava?

J.P./STA
26. 7. 2018, 12.56
Posodobljeno: 26. 7. 2018, 12.57
Deli članek:

Uničujoče gozdne požare vzhodno od Aten je zakrivila potrgana električna napeljava, je danes izjavil župan kraja Penteli, ki leži na pobočju nad uničenimi letovišči na polotoku Atika.

Reuters
Ognjena fronta v grškem mestu Rafina.

Število smrtnih žrtev požarov je medtem naraslo na 82, še vedno je veliko pogrešanih. Požari, ki bi lahko ogrožali naselja, so pod nadzorom ali pogašeni.

"Videl sem potrgano napeljavo. S tem se je vse začelo," je za grški radio 24/7 dejal župan Dimitris Stergiu in pojasnil, da je to sprožilo iskre, ki so zanetile ogenj. Gasilci medtem niso podali mnenja o tem, kaj je povzročilo požare, je pa pravosodje že v sredo odprlo preiskavo.

Predstavnica civilne zaščite je medtem sporočila, da je število umrlih v ognjenih zubljih še naraslo in da še vedno številne pogrešajo. Te še vedno iščejo po požganih hišah v letoviščih Mati, Rafina, Nea Makri in Neos Vucas. "Preiskali bomo vsako hišo," je poudarila za grško televizijo. Dodala je, da so požari, ki bi lahko ogrožali poseljena območja, pod nadzorom ali popolnoma pogašeni.

Poleg tega si prizadevajo za identifikacijo umrlih. Sorodniki so zato v mrtvašnici v Atenah oddali vzorce DNK. Po ocenah naj bi pogrešali okoli 30 ljudi.