Primer Lux

FOTO in VIDEO: Domnevno zanemarjanje psa na Polzeli: ugrabitev ali rešitev?

Gregor Gruber
24. 7. 2018, 06.58
Deli članek:

Je Luxov lastnik primerno skrbel zanj? Uradni veterinar pravi, da je. »To je laž!« trdi Simon Mihorič iz društva Srce za bulle.

Srce za bulle
Luxa so vrnili k lastniku. Bo še naprej živel v takšnih pogojih?

Srce za bulle
Med drugim je bil Lux dehidriran.

Primer nesrečnega nemškega ovčarja Luxa je v zadnjih dneh vzbudil veliko zanimanje javnosti, zapletali pa se je začelo že februarja. Takrat je veterinarska inšpektorica na podlagi prijave preverila, ali je v Polzeli res nekdo zapustil in zanemaril dva psa. Različica veterinarske inšpekcije oziroma Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) pravi, da je bilo za psa primerno poskrbljeno: boks je bil primerne velikosti, lesena tla obdana z dodatnim lesenim podestom, hrana in voda zagotovljeni ter tla očiščena. Lastnik, ki je živel drugje, je izjavil, da nečipiranega psa (poleg 13 let starega Luxa je pesjaku bivala še osem let stara Luna) izmenično hranita z nekdanjo partnerico. 

Prejšnji ponedeljek je bila podana nova prijava. Veterinar je v torek preveril stanje in ugotovil, da »sta psa primernega rejnega stanja«, starejši pes pa težko vstaja. Zmotila ga je le »manjša količina svežih iztrebkov«, zaradi česar je lastnika v sredo pozval, da mora počistiti in starejšega psa, ki je bil po zagotovilih lastnika od februarja na protibolečinski terapiji zaradi bolečih nog, odpeljati na pregled v veterinarsko ambulanto. 

Srce za bulle
Za veterinarsko inšpekcijo je bilo takšno stanje v pesjaku zadovoljivo.

Odsvetuje vrnitev k lastniku 

Zaščitniki psov niso več čakali križem rok. Odšli so na teren. V četrtek so videli, kakšno je stanje v boksu. Fotografije in posnetki so zgovorni. Bralec naj sam oceni, ali je takšno stanje sprejemljivo. Simon Mihorič iz društva Srce za bulle (SZB) je ocenil, da pes trpi, da nima zadostne hrane, skratka, da gre za mučenje živali. Luxa so odpeljali brez soglasja lastnika ali inšpekcije. Najprej do veterinarske bolnišnice Zvitorepka v Celju. Ugotovitve veterinarja Roka Krajnika so dramatične. »Zanemarjen kožuh, bolhavost, dehidracija, rahlo vnetje oči,« so le nekatere Luxove tegobe, od katerih naj izpostavimo še omrtvelost (pareza) zadnjih okončin. Sklep veterinarja: »Vrnitev v okolje, iz katerega je bil pes odvzet, odsvetujem, saj obstaja velika možnost poslabšanja poškodb.« In še njegovo mnenje glede omrtvelosti: »Pareza je sama po sebi stanje trpljenja, vsekakor pa gre za poškodbo, in ne normalno posledico starosti!« 

Srce za bulle
Ob sprejemu v veterinarski bolnici Zvitorepec pes ni mogel stati na zadnjih tačkah.

Še policisti so se križali

Luxa so primerno oskrbeli na stroške SZB, v petek pa se je njegovo zdravljenje v Zvitorepki nadaljevalo. Medtem je ukrepal Luxov lastnik. Uradnemu veterinarju je že v četrtek popoldan potožil, da so mu odpeljali psa brez njegove vednosti, zaradi česar je zoper SZB podal kazensko ovadbo. Policija je tako po uradni dolžnosti psa v petek vrnila lastniku. Po Mihoričevih besedah so se še »policisti križali«, ko so spoznali, da je inšpekcija stopila na lastnikovo stran. In če je lastnik še marca razlagal, da nima časa skrbeti za psa, ga je v petek strpal v avto in odpeljal v veterinarsko ambulantno v Žalec, kjer držijo Luxovo zdravstveno kartoteko od leta 2010. Psa so hospitalizirali in ga v soboto predali lastniku z napotki za protibolečinsko terapijo ter sredstvi za revitalizacijo živčevja. 

Mihorič se ne strinja z ugotovitvami inšpekcije: »Če menijo, da v tem primeru ne gre za zanemarjanje, to na žalost pove vse o njihovem delu.«

Poročilo o zdravstvenem stanju psa Luxa, ki so ga izdali v veterinarski ambulanti Zvitorepec.