Pomagajmo

Boleha za tumorjem na dojki in črevesju

Gabrijel Toplak
19. 7. 2018, 20.20
Deli članek:

ZDRAVLJENJE Vsak mesec obiskuje onkološki inštitut v Ljubljani, kjer ima redne preglede.

Osebni arhiv
S sinom živita v stanovanju, ki meri vsega 16 kvadratnih metrov, od tega je z majhnim hodnikom in sanitarijami bivalne površine devet metrov.

Kot da življenje v majhnem in pozimi precej vlažnem stanovanju, ki meri vsega 16 kvadratnih metrov, od tega je z majhnim hodnikom in sanitarijami bivalne površine devet metrov, ne bi bilo že dovolj težko, se skoraj 51-letna Flurija Rudaj s Ceste Staneta Žagarja v Kranju bori še s težko boleznijo. Diagnoza zdravnikov: »Tumor na dojki in črevesju.«

ŽIVLJENJE IZ MESCA V MESEC

Za časopis Novice Svet24 je povedala, da si je po letu 2003, ko je prišla živet v Slovenijo, tukaj uredila dom v občinskem stanovanju, kjer živi s svojim 13-letnim sinom Albanom. »Bolezen se navzven sicer res ne vidi, a glede na pet vrst tablet, ki jih imam predpisanih in s katerimi me zdravijo, ni tako nedolžna. Lahko odkrito priznam, da nama s sinom, ki obiskuje šolo, jaz pa se vsak mesec vozim na onkološki inštitut v Ljubljani, kjer imam redne preglede, v življenju ni lahko. Komaj se prebijava iz mesca v mesec, saj dobivam zgolj socialno podporo in otroški dodatek. Poročena nisem, medtem ko je Albanov oče prijavljen na jeseniškem centru za socialno delo,« je pojasnila Rudajeva.

ZAVAROVANJE IMATA UREJENO

Kljub nizkemu mesečnemu prihodku sta s sinom zavarovana prek centra za socialno delo. »Kupujeva si lahko zgolj najnujnejše, saj si poleg stroškov stanovanja, ki mesečno znesejo 33 evrov, pri čemer stanovanje nima urejenega ogrevanja, veliko ne moreva privoščiti. Še sreča, da mi ni treba plačevati za zdravila, saj nama potem skorajda nič ne bi ostalo za življenje,« je iskrena Rudajeva.