NOVA VLADA

Upokojenci opozarjajo na dane obljube

Ž.K./Novice Svet24
14. 7. 2018, 13.56
Deli članek:

ZDUS in Sindikat upokojencev Slovenije stranke, ki pripravljata koalicijski sporazum, opozarjata na dane obljube iz časa pred volitvami in zahtevata njihovo izpolnitev.

Bobo
Sestavljanje koalicijske pogodbe je pod drobnogledom.

Predvolilne obljube strank, s katerimi se je Zveza društev upokojencev Slovenije (ZDUS) pogovarjala o gmotnem položaju upokojencev, zdravstvu, sociali, bivalnem standardu in drugih prednostnih nalogah upokojencev, se morajo uresničiti oziroma morajo biti tudi prednostne naloge pri usklajevanju koalicijske pogodbe, je poudaril predsednik ZDUS Janez Sušnik. Po njegovih besedah so dobili veliko zagotovil strank, da se zavedajo problemov starajoče se družbe, in obljub, da bodo poskušale veliko narediti za upokojence in starejše na področju pokojnin in omenjenih prioritet.

STA
Janez Sušnik pravi, da se morajo obljube uresničiti.

Pregledali bodo pogodbo

Sindikat upokojencev Slovenije pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije pa v javnem pismu poslanskim skupinam ugotavlja, da se v pogovorih o koalicijskih pogodbi pojavljajo stališča, ki so v nasprotju s predvolilnimi obljubami. Pri tem zlasti izpostavljajo področja zdravstva, sociale, šolstva in pokojninskega sistema. »Glede na volilne rezultate posameznih strank nimate mandata, da bi odstopali od krepitve javnih sistemov na področjih zdravstva, šolstva, kulture in znanosti in da bi uvajali konkurenco na področju obveznega zdravstvenega zavarovanja,« je opozorila predsednica sindikata Francka Ćetković. Prav tako po njenih besedah nimajo mandata, da bi »uvajali socialno kapico, rušili sistem solidarnosti na področju socialnih sistemov in zavarovanj in da bi razbremenjevali le plače nekaterih zaposlenih«.

Osebni interesi

Po njenem opozorilu nimajo niti mandata, da bi v koalicijsko pogodbo zapisali le takšne rešitve, ki bi ustrezale nosilcem kapitala in bi »pomenile rušenje javnih sistemov z uveljavljanjem interesov posameznih skupin, ki jim gre le za osebne interese, in ne za javno dobro«.