Zavod za turizem Maribor - Pohorje

Pravno mnenje je bilo na strani direktorice

R.T.
4. 7. 2018, 17.35
Posodobljeno: 4. 7. 2018, 21.41
Deli članek:

Svetniki so na izredni seji odločili o prihodnosti Zavoda za turizem Maribor – Pohorje in prenosu njegove dejavnosti na Mestno občino Maribor.

STA
Doris Urbančič Windisch

V Mariboru se v zadnjem času veliko govori o nameri tamkajšnje mestne občine, da bi zamenjala direktorico Zavoda za turizem Maribor – Pohorje Doris Urbančič Windisch. Mariborski župan Andrej Fištravec je sicer na nedavnem srečanju z novinarji zagotovil, da želijo ukiniti Zavod za turizem Maribor-Pohorje z namenom ureditve razmerij z ostalimi soustanoviteljicami zavoda, občinami Hoče-Slivnica, Rače-Fram in Starše, in ne zato, da bi razrešili direktorico.

Aljoša Kirič iz občinske službe za odnose pa še sporoča, da so bile občine ustanoviteljice pisno in ustno seznanjene o spremembah, ki bodo sledile. »A te niso bile pripravljene financirati obstoječega zavoda, medtem ko Mestna občina Maribor ne želi še naprej biti izključni financer zavoda, če k financiranju ne pristopijo tudi druge občine,« je zapisal Kirič. Poudarili je, da občine soustanoviteljice zaradi različnih pravnih posledic, ki se jih dotikajo, ne sprejemajo gradiva v enaki obliki – smiselno enakega sprejemajo občine, ki dejavnosti ter zaposlenih ne bodo prevzele, medtem ko Mestna občina sprejema drugačno obliko (ostale sprejemajo le sklep o izstopu, MOM sprejema odlok o prenosu dejavnosti). »Po sprejemu odloka o prenosu dejavnosti bodo sedanji Zavod za turizem Maribor - Pohorje v celoti integriran v delovanje občinske mestne uprave in bo z delom nadaljeval kot notranja organizacijska enota urada za gospodarske dejavnosti,« je sklenil Kirič.

STA
Na predstavitvi projekta je bilo med navzočimi mestnimi svetniki slišati precej pomislekov, predvsem glede Snaginih načrtov.

Urbančič Windischeva med drugim opozarja, da se v primeru, če bi bila dejavnost zavoda občinska in ne več regionalna, kot je zdaj, ne bodo več mogli prijavljati na določene slovenske in evropske razpise, ki so vezane na ZTMP kot regionalno destinacijsko organizacijo. »Zavod v primeru, v kolikor preide v vlogo lokalne organizacije, na njih ne more sodelovati. S tem pa bo Mestna občina Maribor ostala brez znatnih evropskih sredstev, medtem ko bi lahko ključno vlogo pri prijavi na razpise prevzela bližnja Ptuj ali Slovenska Bistrica,« razložil direktorica in doda: »Kljub 25-odstoni rasti bi med drugim šlo za izgubo, ki je ocenjena med 400.000 in 500.000 evri. Prav tako ne bi bili več vodilna regionalna destinacija, bili bi ob marketinško oglaševanje na ravni destinacije (Pohorje, Ruše, Sveina...).«

Zavod za turizem Maribor - Pohorje je na razpisu ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo pridobil tudi sredstva v vrednosti do 202.500 evrov, ki so namenjena digitalni promociji turistične destinacije Maribor - Pohorje. »Ključne aktivnosti projekta z nazivom Razvoj in promocija turistične ponudbe destinacije Maribor - Pohorje vključujejo vzpostavitev novega portala turistične destinacije Maribor - Pohorje, digitalno promocijo in oglaševanje ter razvoj produktov na področjih počitnice v gorah, aktivnosti na prostem ter poslovni turizem in srečanja,« pravi Urbančič Windischeva in še, da projekt v primeru ukinitve zagotovo izgubijo.

V prid zavodu gre tudi mnenje odvetnika Francija Košarja, ki tovrstno početje opredeljuje kot protizakonito. Meni, da so zavodi v skladu z zakonom o zavodih organizacije, katerim cilj opravljanja dejavnosti ni pridobivanje dobička, gospodarsko dejavnost pa lahko opravlja samo, če je ta namenjena opravljanju dejavnosti, za katero je zavod ustanovljen. »Glede navedbe, da 'gre zavod pod MOM', ni jasno, za katero obliko bi sploh naj šlo. Ustanovitelj se mora odločiti, katere dejavnosti se bodo izvajale in nato še, da se dejavnost opravlja v statusni obliki, ki jo zakon dopušča za opravljanje gospodarskih dejavnosti. Sedanji zavod se ne more direktno prenesti na občino oziroma morajo o tem odločiti soustanovitelji. Pri tem so ponovno različne možnosti, če gre za neposredno preoblikovanje ali pa za posredno, kjer obstoječi zavod preneha in se nato ustanovi nov subjekt. Glede na sedanji odlok pristojni organ odločanja o vseh statusnih spremembah ali za prenehanje je potrebna glede obstoječega zavoda odločitev vseh ustanoviteljev,« je sklenil Košar.

Mestni svet je zvečer odločil

Svetniki so podprli odlok o prenosu dejavnosti Zavoda za turizem Maribor-Pohorje na Mestno občino Maribor. Ob tem so predstavniki mestne uprave večkrat zagotovili, da razlog za spremembo organizacije ni v želji po odstavitvi direktorice, pač pa v ureditvi anomalij v dosedanjem delovanju.

Po zagotovilih vodstva mariborske občine se tudi iz finančnega vidika ne bo spremenilo nič oziroma se bodo razmere celo izboljšale, saj bodo lahko sklenili pogodbena sodelovanja z občinami, ki bodo želele sodelovati pri promociji destinacije.

Prav tako je v odloku po besedah vodje mestne pravne službe Lidije Krebl Vuković jasno zapisano, da bodo vse zaposlene povabili k prezaposlitvi, enako pa velja tudi za direktorico zavoda, ki bo imela možnost nadaljevati vodenje področja turizma pod okriljem mestne uprave.