Ljubitelj Michaela Manna

Tako spektakularno je "Pisatelj" pobegnil iz zapora

G.G.
4. 7. 2018, 18.15
Posodobljeno: 4. 7. 2018, 18.18
Deli članek:

Pretkani gangster Redoine Faid je še vedno na prostosti. Znane so podrobnosti njegovega skrbno načrtovanega pobega iz zapora.

Profimedia
Redoine Faid je pobegnil s pomočjo lojalnih "sodelavcev".

Francoska ministrica za pravosodje Nicole Belloubet je v zadregi, neprijetno pa se počuti tudi vodstvo zapora Sud-Francilien na južnem obrobju Pariza. 46-letni Redoine Faid je od minule nedelje na prostosti. Policija ga zaenkrat neuspešno išče.

Faid je pobeg izpeljal zelo premišljeno in natančno. Vodja enote za boj proti organiziranemu kriminalu Phillipe Veroni je javnosti zaupal nekaj podrobnosti.

Akcija osvoboditve Faida se je začela v nedeljo zjutraj. Moška stara okoli 20 in 50 let, predstavila sta se kot sin in oče, sta v letalskem klubu v mestu Fontenay-Tresigny povprašala za učne ure letenja. Pilot Stephane Buy se je z njima v preteklih dneh že srečal dvakrat, tokrat pa sta ga spraševala podrobnosti glede določenega helikopterja, s katerim sta želela leteti. Buy je njuno prošnjo zavrnil, saj da helikopter ni primeren za začetnike. Čez nekaj časa sta mu zagrozila in ga ugrabila. Istočasno so grozili tudi njegovi družini.

Helikopter in dve vozili

Pilot je upošteval njuna navodila in ju odpeljal do bližnjega polja, kjer so pobrali še njunega pajdaša. Helikopter je nato usmeril do zapora. Pristal je na dvorišču, ki ni bilo varovano s »protiletalsko mrežo«, saj je bila v okvari. Pri Faidu je bil takrat na obisku njegov brat, ki so ga kasneje zasliševali, a ni povedal ničesar konkretnega. Oborožena moška iz helikopterja sta se prebila do prostora za obiskovalce in Faid se je lahko vkrcal v helikopter. Ta je odletel na severno obrobje Pariza. Talca so izpustili in helikopter zažgali. Usedli so se v črnega Renault Megana in tudi tega zapustili ter zažgali v podzemni garaži v bližini letališča. Z belim kombijem so se peljali do območja Oise in tudi tega zapustili ter zažgali. Od tu se je za njimi izgubila sled. Policija ne izključuje možnosti, da je Faid pobegnil v tujino.

Profimedia
Policisti so našli le zažgana vozila.

Praktična korist filmov

Pisali smo že, da je Faid velik ljubitelj kriminalk. Še zlasti ceni režiserja Michaela Manna in njegovo uspešnico Vročica (Heat). Govori se, da je na pariškem filmskem festivalu pristopil do Manna in ga pohvalil, da je bil s svojimi filmi »njegov tehnični svetovalec«. V intervjuju za revijo Point pa je leta 1995 dejal, da si je Vročico sedemkrat ogledal v kinu in še »stokrat« na DVD-ju – z namenom, da bi do podrobnosti preučil rop varovanega vozila, ki je prevažalo denar.

Leta 2009, ko so ga izpustili iz zapora, si je drznil napisati knjigo, v kateri govori o svojem otroštvu, mladostnem kaljenju v uličnem kriminalu na ulicah francoskega prestolnice. Policisti so mu zaradi knjige nadeli vzdevek Pisatelj. V tem obdobju je karizmatični Faid vsem razlagal, da se je odpovedal kriminalu. A že leto kasneje so ga prijeli pri spodletelem poskusu ropa.