Prva obletnica arbitraže

Za Pahorja je spor o meji rešen

G.G./STA
29. 6. 2018, 14.57
Posodobljeno: 29. 6. 2018, 14.58
Deli članek:

Predsednik republike Borut Pahor je poudaril, da je z razsodbo arbitražnega sodišča, ki je določilo potek meje med Slovenijo in Hrvaško, spor glede tega vprašanja dokončno rešen.

Bobo
Borut Pahor

Čeprav Hrvaška razsodbe ne spoštuje, to dejstva, da je spor rešen, ne spreminja. Zaradi hrvaškega zavračanja razsodbe ostaja nerešeno zgolj vprašanje njene uveljavitve, je poudaril predsednik Pahor, ki je prepričan je, da bo prej ali slej meja med sosednjima državama uveljavljena skladno z odločitvijo sodišča.

Arbitražno sodišče je odločilo na osnovi meddržavnega sporazuma, ki sta ga sklenili vladi obeh držav, ratificirala oba parlamenta, v Sloveniji pa je o njem odločalo tudi ljudstvo na referendumu.

Tako sta sosednji državi, Slovenija in Hrvaška, po mirni poti in zavezujoče dokončno rešili mejni spor. Zdaj je njuna naloga, da ga po mirni poti tudi uveljavit, je poudaril.

Slovenija ima po razsodbi arbitražnega sodišča pred enim letom dokončno določene meje z vsemi štirimi sosednjimi državami, je v izjavi še zapisal predsednik, kot so sporočili iz njegovega urada.