Tudi za ceno resnih konflikotv

Sindikati javnega sektorja od ciljev in zahtev ne bodo odstopili

J.P./STA
4. 6. 2018, 07.42
Posodobljeno: 4. 6. 2018, 08.26
Deli članek:

Tako vodja konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj kot vodja druge pogajalske skupine javnega sektorja Jakob Počivavšek sta v odzivu na današnje volitve v DZ ocenila, da bo sestavljanje nove vlade zelo zapleteno.

STA
V Svizu ne bodo odstopili od ciljev in zahtev, ki so jih oblikovali že pod zdajšnjo vlado.

Glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Štrukelj je opozoril, da smo priča relativno zapleteni volilni aritmetiki, ki bo zelo zapletla sestavljanje nove vlade in bo vplivala na njeno politično stabilnost. Dejal je, da sicer za Sviz ni bistveno, kdo bo v prihodnji vladni ekipi. "Naši cilji so enaki pri desni ali pri levi vladi," je dodal.

STA
Za Sviz ni bistveno, kdo bo v prihodnji vladni ekipi, je dejal Štrukelj.

"Si pa lahko predstavljam gleda na izkušnje, ki jih imam, da bi vlada, ki bi jo vodil Janša, peljala v globlje konflikte in zaostrovanje v času pogajanj," je poudaril Štrukelj. Napovedal je, da v Svizu ne bodo odstopili od ciljev in zahtev, ki so jih oblikovali že pod zdajšnjo vlado. Po njegovih besedah od njih ne bodo odstopili, "tudi za ceno resnih konfliktov z vlado, katerakoli že bo".

Predsednik konfederacije Pergam Počivavšek pa je poudaril, da so stališča sindikatov javnega sektorja jasna in bodo v vsakem primeru zahtevali, da se nadaljujejo na točki, kjer so bila prekinjena.

STA
Počivavšek je poudaril, da so stališča sindikatov javnega sektorja jasna.

Glede na to, kako so se razporedili glasovi volivk in volivcev, sicer pričakuje, da bo sestavljanje koalicije nedvomno zelo zahtevno in je vprašanje, kakšna bo koalicija, do katere bo prišlo. Zato pričakuje, da bodo na sindikalni strani počakali nekaj časa, bodo pa o tem govorili tudi na sestanku prihodnji teden.

A Počivavšek je obenem dejal, da če bi postopek oblikovanja nove vlade trajal nerazumno dolgo, bodo pretehtali, na kakšen način se lahko odzovejo, da do pogajanj z njimi vendarle pride. Kot je dodal, je bilo nenazadnje danes že možno slišati besedo predčasne volitve. "Mislim, da to ne bi bilo sprejemljivo za sindikate, da bi toliko časa čakali," je dejal in dodal, da pa javni sektor ni edino vprašanje, ki bi se ga morala lotiti nova vlada.