Znani podatki

Dobički v nebo! Med in mleko v slovenskih podjetjih!

Žiga Kariž / Novice Svet24
14. 5. 2018, 20.15
Deli članek:

Ajpes je objavil podatke o poslovanju slovenskih podjetij, ki kažejo, da so slovenska podjetja lani ustvarila kar 3,6 milijarde evrov čistega dobička.

Shutterstock
Dobički so se dvignili za 15 odstotkov plače le za dva.

Sloveniji gre dobro. O tem ni več dvoma. Agencija Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve (Ajpes) je obdelala podatke o poslovanju vseh slovenskih podjetij in objavila zbrane številke. Naša podjetja so v letu 2017 blestela. Nekatera bolj, druga manj, a skupne številke so navdušujoče. Vprašanje je, koliko tega dobrega dela bomo občutili državljani, koliko zaposleni v vseh uspešnih podjetjih. Zahteve po dvigu plač so iz vseh sindikatov vsak dan glasnejše. Čaka se le še novega sogovornika. Tisti, ki bo po prihajajočih volitvah sedel na mesto predsednika vlade, bo najprej dobil velik in dolg seznam želja oziroma zahtev. Kaj želijo sindikati, je že dolgo jasno, podjetniki pa mirijo evforijo in opozarjajo, da se je zdaj treba pripraviti na slabe čase, ki bodo zagotovo prišli.

Kaj kdo vidi?

V podatkih, ki jih je objavil Ajpes,so predstavniki delavcev najbolj pozorni na številko, ki kaže, da so dobički podjetij lani zrasli za kar 15 odstotkov na 3,6 milijarde evrov. Poleg tega so se za 13 odstotkov povečali tudi prihodki na skupaj kar 93,8 milijarde evrov. Delodajalci pa pogled usmerjajo v drugo stran: v produktivnost. Ta se je v letu 2017 povišala za dva odstotka, kar je nad našim povprečjem zadnjih let in tudi nad povprečjem EU. Torej delamo več in bolje. Pa smo bili tudi bolje plačani?

Ajpes
Podatki o poslovanju podjetij leta 2017.

Višje plače

Povprečna bruto plača se je v 2017 dvignila za 38 evrov, kar je primerljivo z rastjo produktivnosti in tudi s tem bi morali biti delodajalci zadovoljni. Njihova mantra namreč je: rast plač ne sme biti višja kot rast produktivnosti. Kaj si o tem mislijo sindikati, že vemo.

Pogled v prihodnost

Tudi prvi podatki za leto 2018 so izredno optimistični in kažejo, da nam bo vsaj še nekaj časa šlo dobro. A banke se že pripravljajo na novo krizo in glede na podatke, ki jih ima naša banka SID, naj bi do naslednjega obrata navzdol lahko prišlo že čez 2–3 leta, 20 odstotkov možnosti pa je, da se vse skupaj sfiži že naslednje leto. Saj bi za konec rekli, da držimo pesti, a bi bilo bolj na mestu, da zavihamo rokave.