Nova pravila

Šok za turizem: Slovenci lačni in brez strehe nad glavo?!

O.D. / Novice Svet24
14. 5. 2018, 19.30
Posodobljeno: 14. 5. 2018, 19.44
Deli članek:

Hrvaško ministrstvo za turizem je ta teden začelo javno razpravo o predlogu sprememb zakona o gostinskih storitvah, s katerimi nameravajo okrepiti konkurenčnost turizma.

Profimedia
Številni lastniki apartmajev so ogorčeni, saj zanje novi zakon pomeni katastrofo.
Okno priložnosti
Inšpektorji bodo lahko po predlogu sicer ponudnikom turističnih storitev omogočili, da brez kazni v določnem roku odpravijo nepravilnosti in pomanjkljivosti, ki bodo ugotovljene med nadzorom. 

Ko so na začetku letošnjega leta v javnost prikapljale nekatere informacije glede novega zakona o gostinskih storitvah, so se mnogo turističnim ponudnikom na Hrvaškem postavili lasje pokonci. Ministrstvo nov zakon predstavlja kot del nacionalnega programa, ki bo zagotovil razvoj majhnih družinskih hotelov, kar bi obogatilo ponudbo namestitev, spodbudilo samozaposlovanje v turizmu in razvijalo podjetništvo. Lepa vizija, toda številni lastniki apartmajev so ogorčeni, saj zanje novi zakon pomeni katastrofo. Med drugim bodo morali zasebni lastniki apartmajev odpreti obrt za gostinstvo, če bodo želeli ponujati tudi kosila in večerje, ter uskladiti svoje objekte s kategorizacijo.

Konec domače kuhinje

Veljavni zakon lastnikom apartmajev omogoča, da svojim gostom ob namestitvah ponujajo tudi polni penzion, pri čemer pa jim ni treba izpolnjevati strogih kriterijev, ki veljajo za restavracije in hotele. Na ministrstvu so ocenili, da so zasebni lastniki apartmajev, ki hrano pripravljajo v lastnih kuhinjah, tako nelojalna konkurenca hotelom in gostincem. Zakonske spremembe predvidevajo, da bodo v zasebnih apartmajih gostom ob namestitvah lahko ponujali zajtrk. Če bodo želeli ponuditi tudi kosilo in večerjo, pa bodo morali svoje objekte ustrezno opremiti za tovrstne storitve ter registrirati gostinsko podjetje ali obrt. Predlog zakona tudi predvideva, da tisti, ki svojih objektov ne bodo uskladili s kategorizacijo, ne bodo imeli pravice uporabe zvezdic. To bi seveda pomenilo znižanje ugleda ponudnikov storitev in posledično padec dohodka. 

Odpirajo se vrata črnega trga

V skladu z novim zakonom se bo povečala kvadratura apartmajev, toda hkrati bo na voljo manj ležišč. Zmanjšanje kapacitete bo verjetno pomenilo tudi dvig cen, a še večja težava je zagotavljanje potrebne kvadrature apartmajev, kar pomeni, da bodo lastniki morali graditi prizidke in v nekateri primerih celo rušiti objekte ter graditi nove, to pa je za mnoge nepredstavljiv strošek. Namestitev za dve osebi bi morala namesto prejšnjih 15 kvadratnih metrov zdaj obsegati 20. Minister za turizem Gari Cappelli je sicer obljubil, da bo država zagotovila ugodne kredite, toda mnogi pravijo, da to ne bo zadostovalo. Ob tem se bo število namestitev zmanjšalo s 600 tisoč na 400 tisoč. Posledica tega bi lahko bil razmah črnega trga.

Taksa tudi za družinske člane

Zakon, ki naj bi stopil v veljavo 1. januarja 2019, predvideva tudi višje kazni za oddajanje na črno in za goste, ki ne bodo plačali turistične takse. Predvidena je okrepitev inšpekcijskega nadzora tudi v primeru obiskov ožje družine in prijateljev lastnikov apartmajev. Tovrstne nekomercialne uporabnike namestitev bo prav tako treba prijaviti in zanje plačati turistično takso.