Pravda z državo

Bavčarja, ki so mu "vzeli vse", podprla žena Ljubomira Hortner Bavčar

T.L./STA
14. 5. 2018, 17.55
Posodobljeno: 14. 5. 2018, 18.21
Deli članek:

Z zaslišanjem Bavčarjeve soproge zaključena pravda med zakoncema in državo.

Bobo
Igor Bavčar

Na pravdnem oddelku ljubljanskega okrožnega sodišča se je z zaslišanjem soproge Igorja Bavčarja Ljubomire Hortner Bavčar zaključila pravda med državo in zakoncema zaradi ugotovitve in določitve deležev na njunem skupnem premoženju. Po poročanju spletnega Večera je Bavčarjeva soproga danes na sodišču v celoti potrdila njegov zagovor. Kot smo že poročali, pa so Bavčarjevo ženo, sicer zdravnico, v preteklosti že neuspešno pričakovali na sodišču, denimo februarja letos zdravnice ni bilo na sodišče zaradi zdravstvenih razlogov. 

Bavčar: Žena si je morala 20.000 evrov za nakup avta izposoditi

Tožbo proti nekdanjemu prvemu možu Istrabenza in njegovi soprogi je Finančna uprava RS (Furs) vložila zaradi ugotovitve skupnega premoženja in določitev deležev na skupnem premoženju v višini 136.838 evrov. Gre za nepremičnine ( v glavnem za gozdove v katastrskih občinah Knežja Njiva in Vrhnika) in osebno vozilo zakoncev. Bavčar je v pričevanju še dejal, da je sporni avto leta 2016 kupila žena, ker ga je nujno potrebovala, 20 tisoč evrov za nakup avtomobila ji je bil posodil njen brat, denarja pa mu še ni vrnila.

Bavčar je zagovor podal februarja. Njegovi odvetnici sta tedaj poudarili, da je tožba Fursa nesklepčna, nelogična in neživljenjska. Opirala naj bi se na okrog 24 milijonov evrov prihodkov iz let 2007 in 2008, odvetnici pa sta izrazili prepričanje, da želi Furs od Bavčarja pravzaprav izterjati plačilo davščin za 18 milijonov evrov protipravne premoženjske koristi, ugotovljene v kazenski zadevi Istrabenz.

Bavčar je v pričanju dejal, da je celotna zadeva zelo nenavadna. "Vse so mi vzeli, hkrati pa zahtevajo, da od tega, kar so mi vzeli, plačam še dohodnino," je poudaril Bavčar. Navedel je, da je delež njegove soproge na skupnem premoženju večji ne glede na finančni vložek, saj sam v času osamosvojitve ni imel dovolj časa za družino, za katero je skrbela njegova soproga. Dodal je, da nima premoženja, račune pa ima blokirane.

Bavčarjeva soproga je danes njegov zagovor v celoti potrdila, poroča Večer. Z njenim zaslišanjem se je pravda zaključila, stranke bodo sodbo prejele po pošti. Državno odvetništvo, ki zastopa Republiko Slovenijo, bo lahko v primeru sodne ugotovitve in določitve Bavčarjevega deleža na omenjenem premoženju začelo izvršilni postopek zaradi zavarovanja ali izterjave davčnega dolga.