Posel z drogo

Štruco kruha sta mu prodala za štiri tisočake

Janja Ambrožič / Dolenjski list
10. 5. 2018, 20.00
Deli članek:

Kupcu marihuane sta podtaknila lepo zavito štruco kruha in ga poškropila s solzivcem. Na sodišču sta priznala svojo napako in odkorakala s pogojnima kaznima.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Posli z drogo so lahko zelo zapleteni in nepredvidljivi. To zdaj vesta tudi Kristjan in Aljaž, ki sta se spustila v pustolovščino, zaradi katere bi lahko pristala za zapahi. Odnesla sta jo s pogojnima obsodbama, ju bo pa šala, kakor sta sama rekla, da je to bila, drago stala.

Konoplje za štiri tisočake

Mirza v zgodbi nastopa tudi v vlogi oškodovanca, saj od Kristjana in Aljaža zahteva 4000 evrov odškodnine. Gre za znesek, ki sta si ga po njegovi oceni prilastila.

Tožilka Barbara Jenkole Žigante je med predstavitvijo obtožnice na krškem okrožnem sodišču povedala, da sta se Aljaž in Kristjan z Mirzo aprila lani po telefonu dogovorila, da mu bosta prodala za štiri tisočake konoplje. Dobili so se ponoči v bližini nuklearne elektrarne. Kupec je pred njima preštel denar in se približal vozilu, v katerem sta sedela prodajalca, v tistem trenutku pa mu je eden od njiju izpulil denar, drugi pa ga je poškropil s solzivcem. Po besedah tožilke sta se potem odpeljala.

Je bil scenarij drugačen?

Na predobravnalnem naroku obtožena nista govorila o dogajanju tistega aprilskega večera, saj sta oba s tožilstvom že prej sklenila sporazuma o priznanju krivde, smo pa neuradno izvedeli, da naj bi bil potek dogodkov malo drugačen. Fanta naj bi namreč izvedela, da Mirza ni prav reden plačnik svojim »dobaviteljem«, zato sta se odločila, da ga bosta potegnila za nos. Res naj bi se dogovorila, da mu bosta prodala konopljo, a v paketu, ki sta ga tistega večera prinesla na srečanje, naj bi bila štruca kruha. Kmalu po menjavi denarja za marihuano oziroma v tem primeru štruco, naj bi kupec ugotovil, da nekaj ni prav, in stekel za prodajalcema, v tistem trenutku pa naj bi ga eden od njiju res poškropil s solzivcem. Ker Mirza ni vedel, kako bi prišel do svojega denarja, je šel na policijo in tam povedal prirejeno zgodbo, saj ni mogel reči, da je kupoval marihuano. Tako naj bi možem postave govoril o tem, da so sklepali posel za avto. Preiskava je pokazala, da to ni bilo res. Sodnica Cvetka Ogorevc Sotelšek je Kristjana in Aljaža spoznala za kriva ropa v sostorilstvu, oba je obsodila na pogojni kazni.