Kdo je kriv?

FOTO: Na Fužinah smrdi do neba: človeško blato ob Ljubljanici

Urban Klančnik / Novice Svet24
10. 5. 2018, 19.20
Deli članek:

Pred časom so na Fužinah odprli nov park, poimenovan Muste. Gre za odlično pridobitev tako za prebivalce kot za družine, ki uživajo v čudovitem okolju ob Ljubljanici.

Urban Klančnik
Vlažilni robčki so potrdili besede sprehajalca s psom.

Ime parka ima zgodovinsko osnovo. Izhaja iz Franciscejskega katastra za Kranjsko (1823–1869) in predstavlja najstarejše znano zapisano poimenovanje tega območja.

Park v teh lepih spomladanskih dneh obišče tudi več sto ljudi na dan, med njimi pa je seveda precej otrok. In ker v parku ni nobenega javnega stranišča, obiskovalci (predvsem najmlajši) tako malo in veliko potrebo opravljajo kar na obrobju parka ob Ljubljanici. »Ne morem reči, da krivim starše. Kaj pa naj storijo? Otroka pač pritisne in mora iti na potrebo,« je dejala ena od obiskovalk parka, ki ni želela biti imenovana, in dodala, da je vendarle vse skupaj neprijetno. »Domačini seveda lahko gremo domov, za družine, ki so prišle recimo z Vrhnike ali še od dlje, pa stvar res ni tako preprosta.« A situacija je neprijetna prav za domačine, ki se sprehajajo ob reki.

Urban Klančnik
Tudi posode za smeti pričajo o tem, da je obiskovalcev res ogromno.

Sprehajalna pot

Dejstvo je, da se starši z otroki sicer umaknejo na sprehajalno pot med parkom in Ljubljanico, ki je skrita na drugi strani parka. A to situacije nikakor ne reši, saj je ravno potka ob Ljubljanici priljubljena za tekače in sprehajalce psov. »Po lepem vikendu je res grozno,« nam je zaupal sprehajalec. »Grozljivo smrdi in po vsej potki so umazani robčki in blato. Res je neprijetno.« Razmere smo preverili tudi sami, in čeprav je dež v zadnjih dneh spral večino blata, so številni vlažilni robčki potrdili to, kar nam je povedal sprehajalec. Treba je poudariti, da vlažilni robčki niso biorazgradljivi, zato jih tudi ne smemo metati v straniščno školjko, kaj šele v naravo.
Situacija je kar malce nenavadna, saj se običajno starši pritožujejo nad lastniki psov, da ne pospravljajo kakcev svojih ljubljenčkov, v primeru parka Muste pa je stvar ravno obratna. Prav gotovo bi morali del odgovornosti sprejeti tudi starši ter, tako kot to počnejo lastniki psov, pobrati kakce za svojimi otroki. Po zakonu mora namreč starš to tudi storiti. 

Prej izjema kot pravilo

Javna stranišča v parku sicer niso ravno pogosta, še posebej če gre za manjše parke. Tako so v Ljubljani uradna premična stranišča »le« v parku Tivoli in pri pokopališču v Polju. A prav premična stranišča se vsaj na prvi pogled zdijo najboljša rešitev za nastali problem. Naši bralki so z mestne občine odgovorili, da je ostala infrastruktura (tudi WC-ji) predvidena ob izgradnji mostu, predvidoma do konca leta 2022. To se sicer zdi precej dolga doba, do takrat pa bodo morali obiskovalci parka pač računati na to, da stranišč ni, in se znajti po svoje.

Urban Klančnik
V parku je zasajenih 64 sadnih dreves starih sort jablan, hrušk, kutin in sliv.