Matevž Lenarčič

Slovenec na velikem zračnem mitingu

Si.R./Novice Svet24
2. 5. 2018, 15.40
Deli članek:

Matevž Lenarčič, slovenski letalec in raziskovalec podnebnih sprememb, se je na Kitajskem udeležil velikega letalskega mitinga Zhengzhou Airshow 2018.

Arhiv časopisa Novice Svet24
Predstavila se bodo letala iz 34 držav.

Gre za največjo prireditev splošnega letalstva na Kitajskem, kjer v naslednjih dneh pričakujejo več kot 300.000 obiskovalcev. Na letošnjem mitingu, ki je namenjen tudi spodbujanju razvoja lahkega letalstva na Kitajskem, se bodo predstavila letala iz 34 držav, med drugimi tudi iz Slovenije.

LENARČIČ MED PEŠČICO

Posebno pozornost na otvoritveni slovesnosti, na kateri so bili najvišji predstavniki kitajskega civilnega letalstva, kontrole letenja in gospodarstva, je pritegnil prihod utemeljitelja združenja Earthrounders, Clauda Mounierja, in treh pilotov, ki so na Airshow edini prileteli z letali. Poleg dveh pilotov iz Singapurja s piperji M600 je dovoljenje za prilet pridobil tudi Matevž Lenarčič, ki letos nad Azijo izvaja meritve koncentracij črnega ogljika. Vsa druga letala so morali pripeljati v kontejnerjih.

LETENJE SKORAJ NEMOGOČE

Kitajska je po Lenarčičevih besedah letalsko zelo zaprta država, zato je izredno težavno pridobivanje dovoljenj in letenje nad to državo. Čeprav so z letom 2010 začeli uradno izvajati politiko odpiranja zračnega prostora, so spremembe prepočasne in je zračni prostor za majhna letala še vedno praktično zaprt. Vsa tovrstna letala, ki jih imajo na Kitajskem, vključno z nekaj pipistreli, so namenjena izključno šolanju pilotov in z njimi je mogoče leteti le v območju letališča.