Enomesečna rehabilitacija

Junakinji Brini smo pomagai do lažjih korakov

Gabrijel Toplak / Novice Svet24
23. 4. 2018, 19.50
Deli članek:

Operacija, s katero so zdravniki deklici zmanjšali spastičnost oziroma zategnjenost mišic na najnižjo stopnjo, je bila po mnenju njene mamice zanjo in za družino najboljša odločitev.

Osebni arhiv
Cerebralna paraliza se ji je s četrte stopnje znižala na tretjo.

Šestletna Brina, ki se je rodila s cerebralno paralizo, ta pa je najbolj prizadela levo stran njenega telesa, zato ni samostojno hodila, se je nedolgo nazaj s starši vrnila iz ZDA. Kot se spominja njena mamica Špela, je bila operacija, na kateri so ji zmanjšali spastičnost oziroma zategnjenost mišic na najnižjo stopnjo, zanjo in družino najboljša odločitev. »Sledila je ortopedska operacija, po kateri je dr. Park že takrat povedal, da ima veliko možnosti, da bo hodila, čeprav so nam v Sloveniji zdravniki dejali, da to ne bo mogoče. S trdim delom se je postavila na noge. Zdaj ob pomoči že hodi,« je pojasnila Špela. Vseeno Brina še vedno potrebuje terapije, s katerimi poskušajo ustaviti oziroma zmanjšati abnormalne vzorce gibanja in drže ter spodbujati normalne.

BLIŽJE SAMOSTOJNOSTI

Brina vsak dan telovadi, da se bo končno lahko postavila na noge. Trikrat na teden pa obiskuje tudi dodatno nevrofizioterapijo, enkrat tedensko jaha konja in plava.

Po operaciji je bil to Brinin drugi obisk preko velike luže, kjer jo vsakič pregledajo in testirajo. »Na pregledu in terapijah dobimo veliko navodil za nadaljnje delo. Tudi letos je dr. Park zelo pohvalil njen napredek, saj je znova za stopnjo bližje samostojnosti. Kupili smo ji nove opornice, saj jih naša zdravstvena zavarovalnica ne krije. Presrečni smo, da smo v času našega bivanja v ZDA uspeli zbrati dovolj denarja, tudi ob pomoči časopisa Novice Svet24 in dobrih ljudi, in da je Brinin korak z novimi opornicami zdaj lažji,« je poudarila Špela. »Vsem, tudi vaši časopisni hiši in drugim, se iskreno zahvaljujemo. Zavedamo se, da nam brez te pomoči ne bi uspelo,« je še pojasnila Špela in sklenila, da je za njimi še ena uspešna enomesečna rehabilitacija. Brino so po dveh letih spravili na manjše bergle in njene hoja ter osvajanje bergel sta zdaj veliko lažja.