Komedija

Velenje toži Teš, ta toži velenjskega podžupana

L.T. / Novice Svet24
13. 4. 2018, 07.38
Posodobljeno: 13. 4. 2018, 07.43
Deli članek:

Zoper velenjskega podžupana in nekdanjega direktorja Teša se vrstijo kazenske ovadbe in odškodninske tožbe.

Bobo
Teš se utaplja v rdečih številkah, Velenju ne želi plačati odškodnine, ki jo je občini obljubil nekdanji direktor Dermol, zdaj velenjski podžupan.

Preiskovalna komisija za ugotavljanje politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri investiciji v blok 6 Termoelektrarne Šoštanj (Teš) je med zasliševanjem Petra Dermola ugotovila, da je ta pred njo krivo pričal. Poslanec SMC Saša Tabaković je zato državnemu zboru v torek predlagal, naj ga kazensko ovadi.

Dermol je namreč na preiskovalni komisiji glede smotrnosti porabe sredstev trdil, da se je železniški tir leta 2015 podaljšal do Teša z namenom dostave 400-tonskega generatorskega transformatorja. Iz dokumentacije je sicer popolnoma jasno, da je bil transport transformatorja s posebnimi cestnimi sredstvi opravljen že leta 2013.

»Zaradi bojazni, da bo (sklep, op. p.) ostal nerealiziran, smo ga ponovno vložili, naj o njem danes razpravlja državni zbor,« je Tabaković pojasnil, zakaj je predlagal kazensko ovadbo. K besedi se je priglasil tudi predsednik omenjene komisije Matjaž Hanžek, ki je poudaril, da kazenskih ovadb sam ne želi vlagati, saj da jih je že leta 2013. Pri tem pa je dodal, da se zaradi krivega pričanja pred komisijo z ovadbami ne sme iti le nad Dermola, temveč tudi nad druge zaslišane pred komisijo.

STA
Teš naj bi od svojega nekdanjega direktorja Dermola želel iztožiti 76.000 evrov.

MOV toži Teš, ta toži podžupana MOV

Kako je termoelektrarna prepletena – oziroma je to bila – z Mestno občino Velenje (MOV), je razmeroma preprosto videti. Nekdanji direktor Teša Peter Dermol je leta 2014 z županom MOV Bojanom Kontičem podpisal sporazum o izplačilu 2,25 milijona evrov v treh obrokih. Šlo se je za odškodnino za uporabo velenjske infrastrukture med gradnjo šestega bloka Teša. Dermol je medtem postal podžupan, Teš, ki se utaplja v rdečih številkah, pa zadnjega obroka odškodnine, v višini 750 tisočakov, ne želi izplačati. Občina je zato zoper termoelektrarno marca letos vložila tožbo.

Že leto prej pa je tožbo zoper podžupana Dermola vložil tudi Teš. »Lahko potrdimo, da je Termoelektrarna Šoštanj, d. o. o., zoper Petra Dermola v mesecu marcu 2017 vložila odškodninsko tožbo. Podrobnosti ne komentiramo,« se je glasil njihov suhoparen odgovor na naše novinarsko vprašanje, kakšna je vsebina tožbe.

Po naših informacijah, na katere med preverjanjem nismo dobili odziva, želi Teš od Dermola iztožiti odškodnino v višini 76 tisoč evrov.