Protest pred parlamentom

Cepivska vojna se bliža vrhuncu

Žiga Kariž / Novice Svet24
13. 4. 2018, 06.50
Posodobljeno: 13. 4. 2018, 07.19
Deli članek:

Poslanci in poslanke SMC bodo s pomočjo Levice v zakonodajno proceduro kljub razpustitvi parlamenta vložili zloglasni zakon o nalezljivih boleznih.

Profimedia
Poslanci SMC želijo onemogočiti vpis necepljenih otrok v javne vrtce.

Čeprav naj bi parlament zaradi odstopa vlade odločal le še o nujnih stvareh in se poslanci srečujejo le še na izrednih sejah, je delovna vnema predstavnikov ljudstva neverjetna. Včeraj je nenavadna koalicija poslancev stranke SMC in Levice podala zahtevo za sklic izredne seje, na kateri bodo obravnavali devet zakonskih predlogov. Med njimi je tudi zloglasni zakon o nalezljivih boleznih, ki bo necepljenim otrokom preprečil vpis v javne vrtce.

Z glavo skozi zid

Zakon bodo poslanci in poslanke sprejemali po hitrem postopku, čeprav je urad varuhinje človekovih pravic podal mnenje, da bi morali o posledicah ukrepov resno razmisliti, jih dati v javno razpravo in šele nato odločati. Razprava o koristi in škodljivosti cepljenja postaja vedno bolj ostra in tako zagovorniki kot nasprotniki obveznega cepljenja so vse bolj glasni.

Arhiv časnika Novice Svet24
Alenka Trop Skaza je bila v preteklosti deležna hudih obtožb zaradi povezav s farmacevtsko industrijo.

Bivša ministrica s prtljago

Tako je včeraj v organizaciji Slovenske tiskovne agencije potekala okrogla miza Miti in resnica o cepljenju, na kateri so sodelovali Alenka Trop Skaza, epidemiologinja, predstavnica Nacionalnega inštituta za javno zdravje in bivša ministrica za zdravje, dr. Mojca Benčina s Kemijskega inštituta, Denis Baš, pediater iz ZD Kamnik, in družinska terapevtka dr. Andreja Poljanec. Na okrogli mizi so ponovno izpostavili vse koristi cepljenja in poskušali ovreči vse pomisleke, ki se o cepljenju in cepivih pojavljajo v zadnjih letih. Med nasprotniki obveznega cepljenja je največ razburjenja povzročil nastop nekdanje ministrice Trop Skazove, saj se je ta ob odstopu s svoje funkcije morala zagovarjati ravno zaradi povezav s farmacevtsko industrijo in nakazil, ki jih je prejela s strani le-te. Čeprav je Trop Skazova priznana epidemiologinja, naj bi bila s tem njena kredibilnost načeta.

Štetje volivcev

Nasprotniki obveznega cepljenja si na vse načine prizadevajo, da omenjeni zakon ne bi šel v obravnavo v tem sklicu parlamenta. Starši otrok, ki so jih prizadeli stranski učinki cepiv, so pretekli teden na javnem dogodku svoje izkušnje predstavili varuhinji človekovih pravic, v kateri trenutno vidijo svojo največjo zaveznico. Poleg tega se prek družbenih omrežij organizira protest proti nedemokratičnim postopkom in proti napovedanim spremembam zakonodaje. Glede na dosedanja ravnanja politike je le malo verjetno, da bi jim kdo prisluhnil. A v predvolilnem obdobju vsak politik šteje volivce, morda jih bo kdo tudi v ponedeljek ob 10. uri pred državnim zborom.