Največji kohezijski projekt v Sloveniji

Janković o nadgradnji kanalizacije: Ne da se ceste prekopati in hkrati po njej voziti

G.G./STA
3. 4. 2018, 15.09
Posodobljeno: 3. 4. 2018, 15.17
Deli članek:

Ministrstvo za okolje in prostor ter župani občin Ljubljana, Medvode in Vodice so podpisali pogodbe o sofinanciranju projekta nadgradnje kanalizacije v omenjenih občinah, ki je z vrednostjo več kot 135 milijonov evrov največji kohezijski projekt v Sloveniji.

Bobo
Skupinska fotografija ob odobritvi sredstev za kohezijski projekt Odvajanje in čiščenje odpadne vode na območju vodonosnika Ljubljanskega polja.

Projekt Odvajanje in čiščenje odpadne vode na območju vodonosnika Ljubljanskega polja, v okviru katerega bodo v Ljubljani, Medvodah in Vodicah predvidoma do leta 2020 med drugim dogradili kanalizacijsko omrežje in nadgradili centralno čistilno napravo, je ocenjen na skupno 135,6 milijona evrov, od tega bo sredstev EU okoli 69 milijonov evrov, državnih sredstev okoli 12 milijonov evrov, sredstev občin pa preostalo.

V okviru projekta bodo nadgradili sistem odvajanja komunalne odpadne vode v občinah Medvode in Vodice, zgradili povezovalni kanal (poimenovan C0) v Mestni občini Ljubljana in izvedli tretjo fazo Centralne čistilne naprave Ljubljana, ki bo zmogljivost povečala s 390.000 na 555.000 populacijskih enot in omogočila terciarno stopnjo čiščenja.

Predvidena je ukinitev obstoječih preobremenjenih čistilnih naprav na Brodu, v Pirničah, na Rakovi Jelši, v Vodicah in Polju, na javni sistem odvajanja in čiščenja odpadnih voda bo na novo priključenih okoli 22.000 prebivalcev. Predvidena je tudi dograditev kanalskega omrežja v Mestni občini Ljubljana v aglomeracijah nad 2000 populacijskih enot.

Ministrica upa, da se obetajo boljši časi

Ministrica za okolje in prostor, ki opravlja tekoče posle, Irena Majcen je po podpisu pogodbe izrazila prepričanje, da bo investicija izvedena strokovno ter da bo na eni strani služila ljudem, na drugi pa okolju. "V preteklosti je veliko teh snovi obremenjevalo predvsem vode. Z izgradnjo kanalizacijskega omrežja in čistilne naprave se vodam, življenju v vodi in ob vodah, obetajo boljši časi," je dejala Majcnova.

Kmalu začetek gradbenih del

"Se vidimo prihodnji teden v škornjih na terenu," je ljubljanski župan Zoran Janković napovedal začetek gradbenih del v okviru projekta. Prepričan je, da bo projekt izveden kakovostno in v postavljenem roku oz. celo prej.

Janković je poudaril, da bo s tem projektom in s projektom izboljšanja poplavne varnosti v porečju Gradaščice "Ljubljana rešena in bo zagotovila čisto pitno vodo tudi za naprej". Pričakuje, da bodo ljudje ta in druga gradbena dela sprejeli z mešanimi občutki, saj bodo na eni strani videli, da se nekaj dela, na drugi pa ne bodo mogli do svojih domov, ampak, kot pravi, "se ne da ceste prekopati in hkrati po njej tudi voziti".

Župan Medvod Nejc Smole je poudaril, da gre za največji projekt v občini doslej, za mater vseh projektov, ter da bodo "med vodami" zadovoljni, da bodo vode čistejše. Tudi župan občine Vodice Aco Franc Šuštar je bil zadovoljen, da bodo največjo naložbo namenili okolju, in izrazil prepričanje, da bodo projekt izvedli celovito, strokovno in po terminskem načrtu.