Vremenske neprilike

Pozor, danes možna tudi toča!

J.P.
31. 3. 2018, 09.01
Posodobljeno: 31. 3. 2018, 09.48
Deli članek:

Čez dan bodo padavine zajele vso državo, več jih bo na severozahodu.

Profimedia
Danes nas lahko preseneti manjša toča ali sodra (fotografija je arhivska).

Danes lahko pričakujemo plohe in nevihte, poroča spletna stran Neurje.si. »Topli jugozahodni vetrovi nad naše kraje še naprej prinašajo vlažen zrak, ozračje bo nestabilno,« so zapisali ter dodali, da se bo ob prihodu ploh in neviht naglo ohladilo. Sicer bodo najvišje dnevne temperature med 11 in 16 stopinj Celzija. »Ob nevihtah, ki jih bodo spremljale razelektritve in grmenje, bodo vmes lokalno tudi močnejši nalivi. Možna je tudi manjša toča ali sodra,« so še zapisali.

V ponedeljek bo sončno, ponekod bo popoldne pihal jugozahodni veter. V torek se bo jugozahodnik okrepil, predvsem v zahodni Sloveniji se bo pooblačilo.

Vremenoslovci Agencije RS za okolje (Arso) pa napovedujejo, da bodo padavine do jutra ponehale. »Jutri bo sprva pretežno oblačno, dopoldne se bo delno razjasnilo. Sredi dneva in popoldne bo spremenljivo oblačno, nastajale bodo krajevne plohe ali posamezne nevihte, ki bodo ob morju manj verjetne. Zapihal bo zahodnik,« so zapisali.

Poplave in snežni plazovi

Arso še opozarja, da bo morje danes v času jutranje in večerne plime poplavilo nižje dele obale predvidoma v višini okoli desetih centimetrov. Ljubljanica pa se bo danes v manjšem obsegu razlivala na Ljubljanskem barju. Obstaja tudi možnost manjših razlivanj rek predvsem v severni polovici države. 

Sicer je že sinoči v Piranu morje začelo zaradi visokega plimovanja in vetra poplavljati nižje dele obale, zato je bila okoli 23. ure sprožena sirena. Poplavilo je Punto, Prešernovo, Kidričevo in Cankarjevo nabrežje ter pomol.

Na Arsovi spletni strani je tudi opozorili, da bo danes in v nedeljo zaradi večje količine novega snega predvsem v visokogorju Julijskih Alp velika nevarnost snežnih plazov.