STARI OBIČAJI

Previdno pri streljanju s karbidom in možnarji

S.S. / Novice Svet24
31. 3. 2018, 07.30
Deli članek:

Velikonočne praznike mnogi predvsem na vasi pospremijo s streljanjem s karbidom ali možnarji.

Youtube
Pokanje s karbidom simbolizira pokanje skal med Kristusovim vstajenjem.

Policisti opozarjajo posameznike ali organizirane skupine, ki bodo med velikonočnimi prazniki streljale s karbidom ali možnarji, da morajo primerno urediti kurišča in da ne smejo uporabljati materialov, ki povzročajo močan dim.

Zakon o varstvu javnega reda in miru dovoljuje uporabo karbida in drugih plinskih zmesi za pokanje med določenimi prazniki tam, kjer je takšno pokanje že tradicija. Možnaristi pa morajo imeti certifikat ali potrdilo o usposobljenosti za streljanje z možnarji. Pokanje s karbidom je sicer star običaj, ki ga uprizarjajo ob velikonočnih praznikih in simbolizira pokanje skal med Kristusovim vstajenjem.

Izživljajte se nekje na samem18

Ob tem policisti opozarjajo, da je treba kurišča dobro urediti: obdana morajo biti z negorljivim materialom, prostor okoli kurišča mora biti očiščen vseh gorljivih snovi, kurišče pa mora biti oddaljeno vsaj 50 metrov od gozda oziroma vsaj 100 metrov od pomembnih prometnih poti in večjih naselij. Pri kurjenju, sežiganju ali uporabi odprtega ognja v naravnem okolju se tudi ne sme uporabljati gorljivih tekočin ali materialov, ki pri gorenju razvijajo močan dim ali strupene pline oziroma so kako drugače škodljivi za okolje.

Metalci petard bodo oglobljeni

Na policiji svarijo tudi pred uporabo pirotehničnih izdelkov. Zakon o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih namreč prepoveduje prodajo, posest in uporabo ognjemetnih izdelkov kategorije 2 in 3, katerih glavni učinek je pok. Uporaba pirotehničnih izdelkov kategorije 1, ki tudi pokajo, pa je dovoljena le od 26. decembra do 2. januarja. Policisti nameravajo dosledno ukrepati proti vsem, ki bodo kršili določbe o uporabi pirotehničnih izdelkov. Za posameznike je tako predvidena globa od 400 do 1200 evrov, za pravne osebe pa od 3000 do 50.000 evrov.