Dobro plačani

Najbolje plačani menedžerji pri nas

Matej Klarič/ Novice Svet24
30. 3. 2018, 19.20
Deli članek:

Pred dobrim tednom je Uefa razkrila plačo predsednika Aleksandra Čeferina, ki je obljubljal, da bo ta podatek postal javen, že ko je kandidiral za položaj najpomembnejšega funkcionarja v evropskem nogometu. Preverili smo, kam se glede na plačilo uvršča v primerjavi z najbolje plačanimi slovenskimi menedžerji.

M24.si
1,33 milijona evrov bruto plače je v sezoni 2016/2017 prejel Aleksander Čeferin.

Aleksander Čeferin je na najvišje položaje v nogometnem svetu stopil februarja 2011, ko je bil izvoljen za prvega moža Nogometne zveze Slovenije.

Ob škandalih, ki so pretresali evropsko nogometno organizacijo (Uefa), je pred dvema letoma postal eden glavnih favoritov za vodenje Uefe. Septembra 2016 je bil tako res izvoljen za predsednika ene najpomembnejših športnih organizacij na svetu. Ob izvolitvi je povedal, da se bo trudil biti odprt, dostopen in transparenten predsednik v 62 let dolgi zgodovini te organizacije. Napovedal je tudi omejitev mandatov in jo nato tudi izpeljal. Predsednik Uefe bo tako lahko dobil največ tri štiriletne mandate. V preteklosti je bil namreč velik problem, da vodilni funkcionarji s svojih funkcij dolga leta niso želeli odstopiti prostovoljno.

24ur.com
Novinarka Kanala A Tjaša Petrič in pijani dedci - Tadej Veber iz državne družbe DRI je drugi z leve.

Mediji so že poročali, da se je v petkovem javljanju iz Planice na komercialni televiziji zgodil incident, ko so novinarki Tjaši Petrič trije opiti moški postavljali opolzka vprašanja. Kot se je izkazalo, je med njimi član vodstva DRI Tadej Veber (v sredini), prav v tisti družbi, kjer je šef in nadzornik Damir Topolko, ki se je »proslavil« z maketo za drugi tir in sporno zaposlitvijo njemu naklonjene piarovke. Veber je lani zaslužil približno 170 tisoč evrov bruto. Na mesec je tako dobil več kot Pahor in Cerar skupaj. To je veliko tudi, če znesek primerjamo s plačami najbolje plačanih menedžerjev. Poleg tega pa je imel službeni avtomobil (z plačanim gorivom) in do 1400 evrov mesečnih stroškov za reprezentanco. DRI je samo v eni od luksuznih restavracij lani porabil za 14 tisoč evrov stroškov. Na youtubu  lahko najdemo posnetek, kjer Veber razglablja o državnih parazitih. Na infrastrukturno ministrstvo ga je sicer pripeljal Zvonko Černač iz SDS, ko je bil minister. Tudi Veber je član stranke SDS. Očitno pa tudi takšne afere niso dovolj, da bi na ministrstvu za infrastrukturo kdorkoli odgovarjal za svoje početje.

Milijonski zaslužek

Čeferin pa je izpolnil tudi obljubo o tem, da bo njegova plača postala javna. Ta mesec je Uefa objavila podatek, da je Čeferin v sezoni oziroma finančnem letu 2016/2017 prejel 1,33 milijona evrov bruto plače. Njegov predhodnik Platini naj bi prejemal 1,84 milijona evrov plače. Davke Čeferin sicer plačuje tako v Švici kot v Sloveniji, ostalih bonitet pa ne prejema. Dodaten zaslužek mu predstavlja opravljanje podpredsedniškega mesta v mednarodni nogometni zvezi Fifa. Lani naj bi kot podpredsednik te organizacije dobil okrog 244 tisoč evrov in dnevnice. Decembra lani so mediji poročali, da se je Čeferin pridružil tudi dobrodelnemu projektu Common Goal (skupni cilj), katerega podporniki odstotek svoje plače namenijo v dobrodelne namene. 

Ples milijonov

Visoke prejemke beleži tudi generalni sekretar Uefe Theodore Theodoridis. Grk zasluži okrog 800 tisoč evrov, obenem pa mu lahko z bonusi plača naraste za 35 odstotkov. Za primerjavo povejmo še, da je Švicar Sepp Blatter, ki je moral vodenje Fife zapustiti osramočen zaradi številnih afer, na svoj račun leta 2015 dobil kar 3,35 milijona evrov. Interna preiskava je pokazala, da je v žep poleg tega pospravil visokih 30 milijonov evrov iz naslova različnih skrivnih bonusov in pogodb. Njegov naslednik Gianni Infantino je bil podobno kot Čeferin primoran zmanjšati honorarje funkcionarjev in povečati transparentnost Fife, ki so ji razni škandali načeli ugled. Infantinova plača je sicer nekoliko nižja od Čeferinove. Lani naj bi prejel 1,38 milijona evrov. Že pred tem pa se je zavezal, da k temu znesku lani ne bo prejel nobenih dodatkov. To se bo verjetno spremenilo letos, ko bo Fifa organizirala svetovno prvenstvo, ki ji bo navrglo nove milijarde evrov.

Skoraj dvakrat več od prvega zasledovalca

V primerjavi z najboljšimi slovenskimi menedžerji je Čeferinova plača odlična. Najboljše plačani slovenski menedžer, predsednik uprave Krke Jože Colarič, je po zadnjih razpoložljivih podatkih v letu 2016 prejel 749 tisoč evrov bruto plače. Krka je sicer leta 2016 prodala za 1,17 milijarde evrov izdelkov in storitev, lani pa so prihodki narasli na 1,266 milijarde evrov. Uefa je imela v sezoni 2016/2017 2,84 milijarde evrov dohodkov. Primerjava med dohodki tako zanimivo pokaže, da so Krkini prihodki za približno polovico manjši od Uefinih, torej približno sovpadajo s pol nižjimi prihodki Colariča glede na Čeferinove.

Še en član uprave Krke med top 5

Na drugem mestu najbolje plačanih menedžerjev je glavni izvršni direktor SKB Societe Generale François Turcot s 635 tisoč evri bruto. Na tretjem mestu pa je še en član uprave Krke, Aleš Rotar, ki je leta 2016 prejel 533 tisoč evrov bruto plače. Na četrtem mestu za isto leto je Giancarlo Miranda, predsednik uprave Intese Sanpaolo, ki je zaslužil 528 tisoč evrov bruto. Na petem mestu je Drago Kavšek, ki je leta 2016 zasedal položaj prvega finančnika Mercatorja. Zaslužil je 491 tisoč evrov. Leta 2017 pa se je pridružil prav banki Intesa Sanpaolo, kjer dela Miranda, ki se je znašel mesto pred njim. Prihodnji mesec lahko pričakujemo podatke za lani, ki bodo gotovo prinesli določene spremembe med najbolje plačanimi menedžerji pri nas. 

Boris Blaić
Jože Colarič