Mobilna verzija
17:49 26. maj 2018

Ponekod so šele začeli, drugod že pokop

T.L./STA Ljubljana, Ptuj, Cerkno, Litija
0 Posodobljeno: 07:58 / 13.2.2018

Pustni torek je dan pred pepelnično sredo, ko se začne 40-dnevni post.

pustovanje, karneval ,pustna povorka, Cerar, ptuj

Pustna povorka na Ptuju. Foto: STA

V nekaterih delih Slovenije se bodo na današnji pustni torek šele dobro razživeli, drugod pa bodo pusta že pokopali. Tako bo denimo na Ptuju, kjer bodo s pokopom pusta sklenili letošnje 11-dnevno 58. Kurentovanje.

Na Ptuju, kjer si je mednarodno karnevalsko povorko v nedeljo ogledalo približno 60.000 ljudi, se bodo danes poslovili od pusta s pogrebom. Tako bodo sklenili letošnje kurentovanje, na katerem so še zlasti poudarjali nedavni vpis obhodov kurentov na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine.

V Cerknem so tamkajšnji laufarji že v nedeljo prebrali obtožnico Pustu, danes pa ga bodo obsodili na smrt.

Ponekod pa bodo danes potekali karnevali in pustovanja, tako v Mariboru, Postojni, Kamniku in Novi Gorici.

V Litiji, kjer so karnevalsko povorko imeli že v soboto, bodo danes na svoj račun prišli otroci. Že dopoldne se bo namreč odvil otroški pustni karneval.

Otroci bodo danes pustno rajali tudi drugod, tako v Mariboru v organizaciji Zveze prijateljev mladine Maribor in v Velenju v organizaciji mestne občine.

Pustni torek je dan pred pepelnično sredo, ko se začne 40-dnevni post. Določen je glede na praznovanje velike noči, ki je prvo nedeljo po pomladanski polni luni. Praznovanje pusta sega v predkrščanstvo. Rimljani so imeli v zimskem in pomladanskem času več praznikov, na katere so se šemili. Praznovanje in šemljenje pa se je nadaljevalo tudi v krščanstvu.

Pustni torek ali pepelnična sreda je čas za pokop pusta, ki prinese konec pustnih norčij in napoveduje postni čas.

Značke: pust , kurentovanje

Vaš prispevek