PODKUPNINA

Nekdanji celjski sodnik je odkorakal iz zapora

S.A. / Novice Svet24
10. 2. 2018, 20.26
Posodobljeno: 10. 2. 2018, 20.32
Deli članek:

Bil je obsojen na petletno zaporno kazen zaradi prejemanja podkupnine, prag zapora na Dobu pa je prestopil pred tremi leti. Zdaj je znova na prostosti.

STA
Škoberne je prvi slovenski sodnik, ki je pristal v zaporu.

Nekdanji celjski sodnik Milko Škoberne bi se moral v največji slovenski zapor zglasiti prvi delovni dan leta 2015, torej 2. januarja, a ga ni bilo. Prestajanju pravnomočno dosojene kazni (zaradi jemanja podkupnine in zlorabe položaja) se je nekaj časa izogibal, a ne dolgo, v Zavod za prestajanje kazni zapora Dob se je sam zglasil 19. januarja istega leta.

Ugodili prošnji

Zdaj, slaba tri leta pozneje, je znova na prostosti. Komisija za pogojne odpuste na pravosodnem ministrstvu naj bi namreč ugodila njegovi prošnji za pogojni odpust. Ob pogojnem odpustu je prestal skoraj 60 odstotkov svoje kazni. Zapor naj bi po nekaterih informacijah zapustil ta teden v torek. Gre sicer za prvega pravnomočno obsojenega sodnika v zgodovini Slovenije, ki je pristal za zapahi. Veljal je za enega najboljših kazenskih sodnikov na celjskem okrožnem sodišču, a je bil decembra 2013 zaradi jemanja podkupnine in zlorabe položaja obsojen na pet let zapora in 19.622 evrov stranske denarne kazni. Ves čas sojenja je trdil, da je nedolžen.

STA
Zapor na Dobu naj bi zapustil ta teden v torek.

Odpravil tiralico

Aretirali so ga sicer januarja 2011, ker da je v zameno za podkupnino odpravil mednarodno tiralico za nekdanjega lastnika celjskega nočnega lokala Esada Ćehajića, osumljenega kaznivih dejanj, povezanih s prostitucijo in goljufijami. Pred aretacijo je sicer Škoberne opravljal tudi številne javne funkcije. Sodeloval je kot član volilnih komisij, nadzoroval volitve v tujini, bil je v organih raznih organizacij, bil je tudi matičar, poročil je več kot tisoč parov.

Kriva izpovedba

Poleg petletne zaporne kazni si je Škoberne v nekem drugem primeru zaradi krive izpovedbe na sodišču prislužil še pol leta zapora. Sodbo je vrhovno sodišče razveljavilo, v ponovnem sojenju pa je bil znova pravnomočno obsojen. Zoper sodbo je na vrhovno sodišče vložil zahtevo za revizijo, o kateri pa po besedah njegove zagovornice Maksimiljane Kincl Mlakar še ni bilo odločeno.