pot do Strasbourga

Klemenčič je odstopil iz tekme za komisarski položaj

G.G./STA
24. 1. 2018, 09.17
Posodobljeno: 24. 1. 2018, 14.51
Deli članek:

Slovenski pravosodni minister Goran Klemenčič je umaknil kandidaturo za položaj novega komisarja za človekove pravice.

STA
Pravosodni minister Goran Klemenčič bo težko osvojil mesto komisarja za človekove pravice.

Po prvem krogu Klemenčiču ni kazalo najbolje. Na ponedeljkovih volitvah sicer nihče od treh kandidatov ni prejel absolutne večine glasov, Klemenčič pa je ostal na tretjem mestu s 67 glasovi. Prvi favorit je francoski kandidat Pierre-Yves le Borgn, prejel je 105 glasov, medtem ko je kandidatka BiH Dunja Mijatović zbrala 67 glasov podpore. Za izvolitev je bila potrebna absolutna večina glasov - 125 od skupno 248 oddanih glasov.

Vodja delegacije BiH v PS SE Senad Sepić je na Twitterju objavil Klemenčičevo pismo, v katerem slednji med drugim poudarja, da je napočil čas, da bo novi komisar Sveta Evrope za človekove pravice iz južne Evrope. Dodal je, da je prepričan, da je Dunja Mijatović zelo primerna, da jo izvolijo na ta položaj, s čimer bi tudi postala prva evropska komisarka SE za človekove pravice.

"V odločilni fazi, glasovanju na plenarnem zasedanju Parlamentarne skupščine Sveta Evrope pa so ob strokovnih referencah enako ali še bolj pomembna tudi politična razmerja in, nenazadnje, tudi enotna podpora domače države. Žal je Slovenija glede tega ponovno pokazala, ne samo pri moji kandidaturi, da še nismo dosegli ustrezne stopnje demokratične zrelosti, da bi enotno podprli svojega kandidata, kar sta vzorno zmogli tako Francija kot Bosna in Hercegovina," je še zapisal Klemenčič v izjavi, ki jo je posredovalo pravosodno ministrstvo.

Pred glasovanjem je po spletu zaokrožil tudi posnetek, ki je slovenskega pravosodnega ministra prikazoval kot kršitelja človekovih pravic, vsebina pa se je naslanjala na očitke iz nedavne interpelacije proti Klemenčiču.