Divjak za volanom

Pri omejitvi 50 km/h divjal s 108 km/h

T.L.
24. 1. 2018, 08.46
Posodobljeno: 24. 1. 2018, 08.50
Deli članek:

Če bi se pred voznikom pri tej hitrosti pojavil pešec, ga voznik najverjetneje ne bi opazil, dokler ga ne bi zbil, in če bi ga, bi ta umrl, opozarja policija.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Kranjski policisti so včeraj zvečer na Savski cesti v Kranju nadzirali hitrost vožnje voznikov motornih vozil in v kratkem nadzoru naleteli na dva voznika, ki sta vozila več kot 70 km/h.

V enem primeru je voznik ob predpisani omejitvi 50 km/h vozil s hitrostjo 75 km/h, v drugem pa so policisti ob enaki omejitvi izmerili dvakratnik dovoljene hitrosti oziroma kar 108 km/h. Zaradi izjemno visoke prekoračitve hitrosti v naselju, ki hkrati predstavlja tudi zelo neodgovorno in nevarno početje – upoštevati je treba, da se je že stemnilo in da gre za površine, ki jih uporabljajo tudi pešci , so policisti vozniku odvzeli vozniško dovoljenje in mu prepovedali nadaljnjo vožnjo, o njegovem prekršku pa bodo z nujnim obdolžilnim predlogom obveščali pristojno okrajno sodišče. Če bi se pred voznikom pri tej hitrosti pojavil pešec, ga voznik najverjetneje ne bi opazil, dokler ga ne bi zbil, in če bi ga, bi ta umrl, opozarja policija. Zelo hude posledice bi v naselju imela tudi izguba nadzora nad vozilom pri taki hitrosti.

Sicer pa zakon predpisuje, da se z globo 1200 evrov kaznuje voznik, če na cesti v naselju prekorači dovoljeno hitrost za več kot 50 km/h. Voznik motornega vozila si prislužim tudi 18 kazenskih točk, ki pomeni prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja.

Gorenjski prometni policisti so hitrost vožnje voznikov včeraj merili tudi na gorenjski avtocesti. Na relaciji Kranj zahod - Kranj vzhod proti Ljubljani so v večurnem nadzoru na omejitvi 130 km/h ugotovili 30 prekoračitev hitrosti nad 150 km/h. Najvišja izmerjena hitrost je bila 178 km/h. V nasprotni smeri pa so hitrost merili pri počivališču Voklo in v enournem nadzoru ugotovili šest prekoračitev hitrosti. Najvišja izmerjena hitrost je bila 169 km/h.