Občutna razlika

Agencija RS za okolje primerjala letošnji in lanski januar – rezultat vam bo dal misliti

J.P.
22. 1. 2018, 16.02
Posodobljeno: 22. 1. 2018, 17.47
Deli članek:

Beležimo začetek četrtega tedna v januarja. Dnevi so jasni, temperature visoke.

Bobo

Vremenoslovci Agencije RS za okolje pojasnjujejo, kaj je razlog za sončno vreme, ki ga uživamo zadnjih nekaj dni: »V višinah pihajo severozahodni vetrovi, ki prinašajo krajem na severni strani Alp precej oblačnosti in tudi snežne padavine. Ta oblačnost se zaradi severozahodnega vetra nad našimi kraji suši, to je tudi razlog za sončno vreme, ki ga imamo.«

Sprememba

Spremembo pa si lahko obetamo v sredo, ko bo ponovno zapihal tudi jugozahodni veter, ki bo v drugi polovici tedna zahodu prinesel nekaj oblačnosti, »vzhodu pa še vedno sončno in zaradi vetra tudi toplo vreme«. Najvišje dnevne temperature bodo okrog 10 stopinj Celzija.

Januar 6 stopinj Celzija toplejši od lanskega

In če je bil lani ravno mesec januar tisti, ki je bil hladnejši od povprečja, je letos ravno nasprotno. »Zadnjih 30 dni je tudi sicer zaradi pogostih jugozahodnih vremenskih situacij predvsem v osrednjem in vzhodnem delu države za več kot 3 stopinje Celzija toplejših od povprečja. Kot zanimivost, ravno nasprotno je bilo lani, ko je bil januar prav toliko stopinj hladnejši od povprečja,« so še sporočili.